Park és parkoló lesz a volt ipari minisztérium helyén

2013.03.21. 13:50
Április végéig adott magának határidőt a kormány, hogy befejezzék a Margit körúton álló egykori Kohó- és Gépipari Minisztérium épületének kiürítését, és megszerezzék a 120 méter hosszú nyolcemeletes ingatlan bontásához szükséges engedélyeket.

Láng Zsolt II. kerületi polgármester és Varga Mihály gazdasági miniszter közös sajtótájékoztatón ismertette a kormányzat szándékait az állami tulajdonban lévő épületegyüttessel kapcsolatban.

A politikusok elmondták, hogy a Margit körút és a Széna tér levegőjét tisztító budai szélcsatorna útjában álló épületben jelenleg még öt állami intézmény működik. Ezek elhelyezéséről a Nemzeti Vagyonkezelő fog gondoskodni.

A bontási munkák pontos időrendjét egyelőre Varga Mihály sem tudta megmondani. A miniszter szerint a kormányhatározatban vannak ugyan dátumok, de ezt a hatósági engedélyek megszerzése még befolyásolhatja.

Láng Zsolt szerint viszont akár 2014-re is eljuthat oda a projekt, hogy a Széna tér átépülhessen, és az új közterületek javíthassák a környék élő több ezer ember életminőségét.

Korábban az Index is megszavaztatta, mi kerüljön a csúf irodaház helyére. Az olvasók elsöprő többsége arra szavazott, hogy ne újabb épület, hanem park váltsa a lebontás után az 1970-es években épült nyolcemeletes házat.

A politikusok ebben az esetben hallgattak az Index-olvasók tanácsára: Láng polgármester azt hangoztatta, elkötelezte magát amellett, hogy közparkot létesítsenek majd a területen. Mivel azonban a telek egy része most is több száz autónak nyújt parkolási lehetőséget, kombinálni fogják a két funkciót. Valószínűleg mélygarázst is építenek majd, amelynek költségeit a gazdasági tárcának kell előteremteni, de Varga szerint az is elképzelhető, hogy EU-s forrást is bevonnak az építkezésbe.