Pintér asztalán van a Laborc–Portik-jelentés

2013.03.22. 06:57
Pintér Sándor belügyminiszter megkapta azt a jelentést, amelyet az általa felkért testület készített az úgynevezett Laborc–Portik-ügyről, vagyis a polgári elhárítás volt főigazgatójának és az olajmaffiózóként elhíresült férfi kapcsolatának nemzetbiztonsági vonatkozásairól – írja a Magyar Nemzet.

A jelentést a Gálszécsy András volt titokminiszer vezette nemzetbiztonsági munkacsoport készítette a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatója, Laborc Sándor és az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója között elhangzott beszélgetések nyilvánosságáról. A Magyar Nemzet értesülései szerint a dokumentumot megkapta Pintér Sándor belügyminiszter is, aki február 12-én döntött a testület létrehozásáról.

Az Antall-kormány egykori titokminisztere által irányított munkacsoportban Pintér Sándor felkérésére részt vett a történeti levéltár szakértője, valamint az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a tárca kijelölt munkatársa is. Feladata szerint a testület arról foglalt állást, hogy a nemzetbiztonsági érdekek megsértése nélkül mi hozható nyilvánosságra azon beszélgetések jegyzőkönyveiből, amelyek a Portik és Laborc között elhangzott egyeztetések leiratait tartalmazzák.