Ödön
1 °C
11 °C

A bíróság szerint nem neonáci a Jobbik

2013.03.23. 08:45
A Fővárosi Törvényszék nem jogerős ítéletében elmarasztalta Karsai László történészt, amiért az ATV-ben neonácinak nevezte a Jobbikot.

A történész 2011. december 14-én, az ATV Start című reggeli műsorában minősítette neonácinak a pártot. A Jobbik fél évvel később, tavaly nyáron perelte be Karsai Lászlót a kijelentés miatt - írja a Népszabadság.

A Jobbik jó hírnév megsértése miatt nyújtott be keresetet, mivel úgy vélték, hogy "természetesen nem vagyunk sem nácik, sem neonácik, amely körülményt a továbbiakban nem is kívánjuk taglalni, lévén, már azt is kifejezetten sértőnek érezzük magunkra nézve, ha egy ilyen alaptalan vád ellen védekeznünk kellene”.

Karsai László ügyvédje a kereset elutasítását kérte, mivel a jó hírnév megsértése csak valótlan tény állításával vagy híresztelésével, illetve valós tény hamis színben való feltüntetésével valósulna meg, de a Jobbikot távolról sem alaptalan nácinak nevezni, és ez a vélemény a hazai és nemzetközi sajtó, a tudományos közélet jelentős részében is megjelenik. Az ügyvéd hangsúlyozta: a per tárgya nem annak eldöntése, hogy a Jobbik neonáci vagy sem, hanem a tudományos szólásszabadság.

A Fővárosi Törvényszék első fokú ítélete szerint Karsai megsértette a Jobbik jó hírnév védelméhez fűződő jogát. Takács Péter Attila bíró szerint a műsor a Horthy-korszak restaurációjára tett kísérletekről szólt, Karsai László „mindössze egyetlen szóból, illetve egy jelzős szerkezetből” álló véleménynyilvánítása tehát nem a Jobbik politikai-ideológiai besorolásáról folyó vitában hangzott el.

A bíró szerint megállapítható, hogy ebben az összefüggésben a kifogásolt jelző használata „teljesen öncélú és ezért indokolatlan” volt. A történésznek – az összesen 66 ezer forintot kitevő perköltség és illeték kifizetése mellett – „elégtétel gyanánt” tizenöt napon belül magánlevélben kell kifejeznie sajnálkozását. A Jobbik a levelet nyilvánosságra hozhatja.

Karsai László a napilap kérdésére közölte, hogy meglepőnek tartja az ítéletet, és fellebbezni fog.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?