A bíróság szerint nem neonáci a Jobbik

2013.03.23. 08:45
A Fővárosi Törvényszék nem jogerős ítéletében elmarasztalta Karsai László történészt, amiért az ATV-ben neonácinak nevezte a Jobbikot.

A történész 2011. december 14-én, az ATV Start című reggeli műsorában minősítette neonácinak a pártot. A Jobbik fél évvel később, tavaly nyáron perelte be Karsai Lászlót a kijelentés miatt - írja a Népszabadság.

A Jobbik jó hírnév megsértése miatt nyújtott be keresetet, mivel úgy vélték, hogy "természetesen nem vagyunk sem nácik, sem neonácik, amely körülményt a továbbiakban nem is kívánjuk taglalni, lévén, már azt is kifejezetten sértőnek érezzük magunkra nézve, ha egy ilyen alaptalan vád ellen védekeznünk kellene”.

Karsai László ügyvédje a kereset elutasítását kérte, mivel a jó hírnév megsértése csak valótlan tény állításával vagy híresztelésével, illetve valós tény hamis színben való feltüntetésével valósulna meg, de a Jobbikot távolról sem alaptalan nácinak nevezni, és ez a vélemény a hazai és nemzetközi sajtó, a tudományos közélet jelentős részében is megjelenik. Az ügyvéd hangsúlyozta: a per tárgya nem annak eldöntése, hogy a Jobbik neonáci vagy sem, hanem a tudományos szólásszabadság.

A Fővárosi Törvényszék első fokú ítélete szerint Karsai megsértette a Jobbik jó hírnév védelméhez fűződő jogát. Takács Péter Attila bíró szerint a műsor a Horthy-korszak restaurációjára tett kísérletekről szólt, Karsai László „mindössze egyetlen szóból, illetve egy jelzős szerkezetből” álló véleménynyilvánítása tehát nem a Jobbik politikai-ideológiai besorolásáról folyó vitában hangzott el.

A bíró szerint megállapítható, hogy ebben az összefüggésben a kifogásolt jelző használata „teljesen öncélú és ezért indokolatlan” volt. A történésznek – az összesen 66 ezer forintot kitevő perköltség és illeték kifizetése mellett – „elégtétel gyanánt” tizenöt napon belül magánlevélben kell kifejeznie sajnálkozását. A Jobbik a levelet nyilvánosságra hozhatja.

Karsai László a napilap kérdésére közölte, hogy meglepőnek tartja az ítéletet, és fellebbezni fog.