Szovjet gránátot találtak a Sirállyal szemben

2013.03.23. 17:57 Módosítva: 2013.03.23. 17:57

Szombat délután egy második világháborús gránátot találtak egy társasházban a VII. kerületi Király utcában, a Sirállyal szemben − közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezred kommunikációs tisztje. Várkonyi Melinda főhadnagy elmondta, a 82 milliméteres szovjet aknavető gránátot egy négyemeletes társasház padlásán találták, felújítási munkálatok közben.

A tűzszerészek ezekben a percekben ürítik ki a társasházat és annak környékét bevizsgálás idejére. A ház a Sirály nevű hellyel szemben van, ahol péntek óta nyolcvan fiatal akadályozta meg, hogy a főváros újra birtokba vegye a tulajdonában lévő belvárosi klubhelyiséget. A Főpolgármesteri Hivatal szerint a rendőrség nem a Hallgatói Hálózat aktivistái miatt üríti ki a környéket.

A kiürítés tizenhárom embert érintett, valamennyien visszatérhettek otthonaikba. A tűzszerészek a szovjet aknavető gránátot szállíthatónak ítélték, ezért a Magyar Honvédség központi gyűjtőjébe szállítják, ahol később megsemmisítik.

Vagyonkezelő: Jogellenesen használták

A főváros vagyonkezelő központ közlése szerint jogellenesen tartózkodtak a VI. kerületi Király utca 50. szám alatti, tavaly májusban lezárt ingatlanban fiatalok, akik megszegték a tűzvédelmi szabályokat és engedély nélkül árusítottak alkoholt.

A fiatalok szerint a Király utcai helyiséget évek óta a Marom Klub Egyesület használja a Főpolgármesteri Hivatallal kötött szerződés alapján. A Sirályban kereskedelmi tevékenységet nem folytatnak, kulturális programokat, fesztiválokat szerveznek – mondták a helyszínen.

Szombaton arról tájékoztattak: azt az ígéretet kapták, hogy a helyiség sorsáról hétfőn tárgyalnak velük a vagyonkezelő, illetve a főváros képviselői. A Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) Zrt. szombati közleményében azt írta, hogy az ingatlanban egy 564 négyzetméteres helyiségcsoport a főváros tulajdona, a további területek a VII. kerületi önkormányzathoz tartoznak.

„Bódult fiatalok”

A vagyonkezelő szerint a kerületi hatóság idén márciusban ismételt hatósági ellenőrzést tartott, a jegyzőkönyv szerint az ingatlanban ittas fiatalok tartózkodtak, megszegték a tűzvédelmi szabályokat és engedély nélküli kereskedelmi tevékenység folyt, például alkoholárusítás. A BFVK szerint péntek reggel meg akarták szüntetni a jogellenes állapotot, de akkor nem tudtak bejutni az ingatlanba, csak később, amikor ők is jogellenesen ott tartózkodó pár tucat „bódult és ittasnak tűnő fiatalt” találtak.

A Mazsihisz is megszólalt

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége szombaton nyílt levélben kérte a főpolgármestert, hogy „Magyarország Alaptörvényének szellemében” függessze fel a Sirály Klub bezárásának végrehajtását április 3-áig, a pészach, a zsidóság egyik legfontosabb ünnepének végéig. Kérésüket azzal indokolták, hogy azok, akik bármilyen módon is kapcsolódnak a magyar zsidósághoz, nyugodtan tudjanak ünnepelni, mivel az épületben a Marom Egyesület idén is meghirdette a szokásos közösségi széder estéjét. „Tudjuk, hogy a jogszabályok, a szerződések betartása mindenkire kötelező, de a közös erkölcsi és vallási elveink szükségessé teszik a méltányosság gyakorlását” − fogalmaznak levelükben.