Hatalmas bírságot kapott a sajthamisító

2013.03.25. 18:50

Több mint 160 millió forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki a Ben Holding Zrt-re, amely Lengyelországból importált növényi zsírral készült élelmiszerkészítményt dobott piacra sajtként. A kereskedelmi forgalomból visszagyűjtött 49 tonna terméket a lengyel beszállító (Abser Sp. z o.o) részére hatósági felügyelet mellett a múlt héten visszaszállították.

A Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság az észlelt egyéb (adóügyi) jogszabálysértések miatt tájékoztatta az ügyről a Nemzeti Adó és Vámhivatalt (NAV) illetékes szervezetét is.

Látott tehenet?

Az élelmiszerhatóság szakemberei februárban vettek először mintát a sajtnak nem nevezhető lengyel származású termékből. További mintavételek a lengyelországi forgalmazó által szállított további sajttételek esetében is megállapították, hogy azokat zömében növényi zsír felhasználásával készítették.

A tejtermékek megnevezésének védelméről szóló uniós előírások alapján a sajtok - típustól és megnevezéstől függetlenül - kizárólag állati eredetű tejzsírt tartalmazhatnak, így a növényi zsír jelenléte egyértelműen hamisításra utal. Amennyiben egy termék növényi zsírt tartalmaz, nem nevezhető sajtnak, azaz így a fogyasztókat megtévesztették.