Továbbgyűrűzik a traktormaffia

2013.03.25. 11:04

Két lopott John Deere traktort találtak a rendőrök egy mosonmagyaróvári  raktárban a hétvégén. A lefoglalt erőgépek előreláthatólag hétfőn vissza is jutnak burgenlandi tulajdonosához – közölte a Győr- Moson-Sopron megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

A nagy értékű gépeket Burgenlandban lopták el ismeretlen tettesek. A neudorfi (mosonújfalui) tulajdonos már azonosította a traktorokat, amelyek egyelőre  járóképtelenek, mert az indításhoz szükséges elektronikát kiszerelték belőlük az elkövetők. A rendőrség vizsgálja, hogy milyen körülmények között kerültek a traktorok a mosonmagyaróvári raktárba.

Az ORFK honlapja múlt héten tette közzé, hogy kilenc lopott John Deere traktort találtak a fővárosban és Lajosmizsén a Készenléti Rendőrség nyomozói, valamennyit Nyugat-Európából lopták. A közlés szerint négy, összesen 70 millió forintot érő gépet egy lezárt budapesti csarnokban, öt traktort pedig Lajosmizsén, három helyszínen találtak meg. Utóbbiak értéke mintegy 140 millió forint.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a munkagépeket ismeretlen tettesek Nyugat-Európából lopták el, azok egy részének egyedi azonosítóit (alváz-, és motorszámát) professzionális módon megváltoztatták. Az ügyben orgazdaság miatt indult eljárás – közölte az ORFK

Pénteki számában írt arról a Kisalföld című Győr-Moson-Sopron megyei napilap, hogy határ menti „traktormaffiától“ tartanak a magyar-osztrák határ közelében élő és dolgozó burgenlandi gazdálkodók. Tavaly nyár óta ugyanis tizenöt nagy értékű gépet loptak el tőlük ismeretlenek.

A cikk szerint az összesen egymillió eurót érő John Deere-traktorokat a zöldhatáron feltűnés nélkül át lehetett hozni Magyarországra. Ennek valószínűségét mutatja, hogy a lopások a határ közeli falvakban történtek. A burgenlandi rendőrség felhívta a tulajdonosok figyelmét egyebek mellett arra is, hogy több traktortípusnak azonos az indítókulcsa, ami megkönnyíti az elvitelüket.