Akiknek jól jött a cudar idő

2013.03.26. 17:00
Orbán fociakadémiájának a konkurensei, sípályások, gyerekek, mozisok,hóteázók és Gyurcsány Ferenc. Iszonyú hideg van, a hóban leáll a fél ország, mégse búsul mindenki a márciusi tél miatt. A hólapátárusokon és az autószerelőkön kívül is vannak nyertesek.

Sípályások

„Minden idők leghosszabb síszezonja az idei!” - örvendezik a szezon 99. hasznot hajtó napján a mátraszentistváni sípark honlapja. Itt tízből nyolc sípálya üzemel, a hóvastagság 40-80 centi, és estére még több friss havat várnak. Az üzlet elég jól mehet, az is belefért, hogy szerdára, a 2012/13-as szezon 100. sínapjára nagyvonalú akciót, 100 forintos napijegyeket hirdessenek.

Mozik

A fűtött mozitermek és a kényelmes székek mindig csábítóbbak, amikor kint hideg, latyak és szél van. Az előző két hétvégén is megdobta a mozizási kedvet az időjárás. Március 16-17-én 105 443-an, 23-24-én 81 429-en ültek be egy filmre. Ezek önmagukban nem valami óriási számok, de a tavalyi március megfelelő hétvégéivel összehasonlítva 23 és 25 százalékos ugrás látszik. Nem is rossz ahhoz képest, hogy ilyen időben a moziig elvergődni sem egyszerű.

Gyurcsány Ferenc

A márciusi havazás lehetővé tette Gyurcsány Ferenc számára, hogy egy behavazott fenyőfa elől olyanokat mondjon a kamerába, hogy „elsősorban a kormánynak kell vigyáznia ránk, ha erre nem alkalmas, akkor semmire se.” A DK vezetője március 15-én teleszórta a Facebook-oldalát hasonlókkal: „Az emberek kétségbe vannak esve. Valaki nem teszi dolgát. Nem működik az ország.” Hogy a kormánypártiak kedvelt szófordulatával sikerült-e politikai tőkét kovácsolnia Gyurcsánynak a hóhelyzetből, vagy sem, azt egyelőre nem tudhatjuk. De egy próbát tehetett, és ez épp elég.

A gyerekek

A márciusi hó aligha remélt extra tanítási szünettel ajándékozott meg néhány szerencsés gyereket. Múlt hétfőn a havazás okozta áramkimaradások miatt tizenhat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település huszonhárom óvodájában vagy iskolájában rendeltek el tanítási szünetet az önkormányzatok. De nem is kell feltétlen áramszünet. Kedden a katasztrófavédelem kérésére rövidített órákat tartanak a Fejér megyei iskolákban, hogy a diákok biztonságban hazajussanak.

Allergiások

A lehűlésnek és a havazásnak köszönhetően újra kapnak levegőt az allergiások, pedig két hete még úgy tűnt, hogy elkezdődött az idei vesszőfutás. Március 12-én arról szólt az ÁNTSZ híre, hogy a ciprus-és tiszafafélék pollenkoncentrációja is elérte a nagyon magas szintet, és egyes helyeken tüneteket okozó koncenctrációban volt a levegőben az éger és a nyár pollenje is. Most viszont, hála a télnek, egyetlen allergén növény pollenkoncentrációja sem üti meg a tüneteket okozó szintet.

Orbán fociakadémiájának konkurensei

Elhalászhatják a legnagyobb tehetségeket a miniszterelnök által alapított felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elől, mert náluk a szokatlan időjárás miatt elmarad a március 28-ra és az április 10-re kiírt korosztályos kiválasztó is. Az új időpont, május 19. pedig nagyon messze van.

Hóteázók

Bőséges alapanyaghoz jutottak, szóval örülhetnek, akik szerint hóval készül a tökéletes tea. Egyetlen magyar ínyencnek sem kell megalkudnia a kemény csapvízzel, és egy fillért sem kell költeni drága ásványvízre. Márciusban még pukkadásig ihatjuk magukat hóteával.

A jegesmedvék nem annyira?

A jegesmedvékre fogadni mertünk volna, de a budapesti állatkert szóvivője, Hanga Zoltán szerint nem annyira egyértelmű a dolog. Szerinte ugyan a szibériai tigrisekhez vagy a Himalájában honos kispandákhoz hasonlóan elég jól elvannak a hóban, de "túlzás lenne állítani, hogy nagyon örülnének". "A jegesmedvékkel az a tapasztalatunk sok-sok év során, hogy akármennyire is sarkvidéken őshonos állatok, a téli hidegben sokkal kevesebb lelkesedést mutatnak a fürdés iránt, ezért ilyenkor kicsit el is piszkolódik a bundájuk, a sárgásfehérből a fehérhez képest a sárgás kezd dominálni" – írta, megjegyezve, hogy viszont például a kispandák vörös színe a hóban sokkal jobban érvényesül.

Szerencsére a budapesti állatkert Sarkvidék Panorámája be van kamerázva, itt naphosszat figyelheti, mit szólnak az állatok márciusi hóhoz.