Egyre csak esik a hó

2013.03.27. 06:18 Módosítva: 2013.03.27. 06:22
Szerdán még országszerte havazhat, de legalább már a szél nem fúj. Hét megyében így is hófúvásokra figyelmeztet a meteorológia. Budapesten még a legfontosabb utak is havasak. Holnap még hideg lesz, csütörtökön esővel köszönt be újra a tavasz.

Az egész éjjel tartó havazás után szerda hajnalban még kitartóan szakadt a hó Budapesten. Munkába jövet a hajnali ügyeletes azt tapasztalta, hogy míg kedden legalább az ún. főbb közlekedési útvonalakat letakarították reggelre, szerdán még a nagykörutat is friss hóréteg borította. Ennek megfelelően a közlekedés még a keddi csigatempónál is lassabb, munkába menet számoljanak vele, hogy a bejutás ezúttal még lassabb lesz.

Öröm az ürömben a budapestieknek, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára semmilyen figyelmeztető előrejelzést nem adott ki, azaz nem kell tíz centinél több hóra vagy hófúvásokra számítani. Sárga, azaz elsőfokú figyelmeztetést adtak ki viszont Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre hófúvás miatt, az utóbbi kettő, legkeletibb megyében pedig még havazás miatt is. Magyarán Borsodban és Szabolcsban tíz centinél több friss hó hullhat szerdán is.

Az utak feltakarításáért felelős FKF hajnali közleményében csak megállapítják a havazás tényét. Az utak eltakarítását folyamatosan végzik, de a főutak így is latyakosak, hókásásak. "Amíg havazik, első ütemben az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalakon" takarítanak, írták a közleményben. Hómunkásokat is keresnek a reggel hattól délután kettőig tartó műszakra.

Az Időkép hótérképe szerint a Viharsarok kivételével az egész országot hó borítja. A Mecsekben és a somogyi dombokban 30 centinél is vastagabb a hóréteg, de még Budapesten is 13 centit mértek. A pillanatnyi rekordot a Kékes-tetőn mérték, itt 88 centiméteres a hó.

A széltérkép alapján jelenleg a Balaton környékén a legerősebb a szél, Fonyódon 39 km/h-ás lökést is mértek. Azaz összességében ebből a szempontból jobb a helyzet, mint a megelőző napokban, az ország nagy részén enyhe, legfeljebb 20-30 km/h-ás szelek fújnak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerdán kezdetben országszerte, napközben viszont egyre inkább csak az északi és a keleti országrészben számíthatunk váltakozó intenzitású havazásra. A napi csúcshőmérséklet -1-4° lehet. Az Időkép szerdára még Budapestre is havazást és -3-2° hőmérsékleti maximumot jósol.

Hosszabb távon csütörtökre már véget érhet a havazás, és bár a minimumhőmérséklet -5° lehet, a maximum már +5°. Pénteken esővel köszönt be a tavasz, hogy húsvét hétvégéjén már folyamatosan melegedő, záporos, napos-felhős idő fogadja az ünneplőket. Hétfőn egy picit hűvösebb, maximum 10° lesz, de szerdára már 15°-ra melegedhet az idő.