Levonták a magyar zászlót Mazari-Sarifban

2013.03.27. 11:01

Megtartották Afganisztánban a magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) utolsó váltásának hivatalos búcsúünnepségét. A hat és fél év után véget érő misszióban szolgáló utolsó katonák még a héten hazatérnek. Az ünnepségen, melyen Hende Csaba honvédelmi miniszter is megjelent, levonták a magyar zászlót.

Hende Csaba beszédében megemlékezett a szolgálat teljesítés közben elhunyt hét magyar katonáról is, "akik a legnagyobb áldozatot hozták, életüket adták a küldetés teljesítése közben".

Sipos Antal ezredes, kontingens parancsnok pedig összefoglalta az elmúlt hat hónap tevékenységét. A PRT utolsó váltása szolgálatának 183 napja alatt több mint 660 feladatot hajtott végre Baglán tartományban. Összességében az elmúlt 6 és fél év alatt a PRT oktatási programjai mintegy 40-50 ezer tanköteles gyermeket érintettek. Az oktatási infrastruktúra feltételeinek javulása a tartomány tanköteles korú gyermekeinek 15 százalékát érintette.

Magyarország 2006 októberétől működtetett tartományi újjáépítési csoportot az Afganisztán északi részén fekvő Baglán tartományban. A HM közleménye szerint 2006 októbere és 2013 márciusa között több mint 2500 magyar katona szolgált a PRT kontingensében. Volt aki 3-4 alkalommal is itt teljesített szolgálatot.

A magyar csapatok kivonása része az afganisztáni nemzetközi erők leépítésének, ami azután kezdődött el, hogy Barack Obama amerikai elnök bejelentette az amerikai csapatok kivonását, amit még az idén végre akarnak hajtani.