Matolcsy távoli rokonságából választott parlamenti utódot

2013.03.27. 15:48
A volt gazdasági miniszter Matolcsy György távoli rokonságához tartozik a helyette képviselői mandátumot szerző kecskeméti alpolgármester, Szemereyné Pataki Klaudia. A Fidesz kedden részletes életrajzot adott ki az új frakciótagról, amelyből kiderült, hogy 37 éves helyi politikusnőt Matolcsy már tavaly decemberben kinevezte járműipari miniszteri biztossá.

A Fidesz kedden jelentette be hivatalosan, hogy az MNB-elnöknek kinevezett Matolcsy György országgyűlési képviselői mandátumát Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere kapja meg.

Szemereyné szerdán már át is vehette megbízólevelét a területi választási iroda vezetőjétől.

A párt részletes életrajzot is csatolt a listás képviselői hely új birtokosáról szóló közleményhez, amelyből kiderült, hogy Szemereyné a 2006-os választás után lett a kecskeméti képviselőtestület  tagja, négy hónapja azonban gazdasági minisztériumi megbízást is kapott. Matolcsy György javaslatára 2012 decemberében járműipari képzéssel és kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztossá is kinevezték, miközben megtartotta alpolgármesteri székét is.

Információink szerint Matolcsynak a parlamenti mandátum továbbadásában is nagy szerepe volt: ő lobbizta ki Orbán Viktornál, hogy a Fidesz Bács-Kiskun megyei területi listáján Szemereyné legyen az utódja.

Helyi források az Indexnek azt állították, hogy Matolcsy választását a közös kecskeméti gyökerek mellett az is befolyásolhatta, hogy a fiatal politikusnő férje Matolcsy rokonságához tartozik.

Szemereyné az Index kérdésére elismerte ugyan, hogy a két család között „nagyon távoli rokonság áll fenn”, de hangsúlyozta, hogy ezt a kapcsolatot csak két régi kecskeméti polgárcsalád több generációval ezelőtti összefonódásaként lehet értelmezni.