A lefoglalt kábítószerek fele dizájner drog

2013.03.28. 16:43

A Magyarországon lefoglalt kábítószerek majdnem fele dizájner drog. A rendőrség egyre hatékonyabban lép fel a terjesztők ellen - hangzott el csütörtökön az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) budapesti sajtótájékoztatóján.

Bucsek Gábor, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója jelentős eredményként és az "igazi munka" kezdeteként értékelte, hogy március 19-én a szlovák hatóságokkal együttműködve elfogtak két magyar állampolgárt, aki dizájner drogból kábítószer-tablettákat gyártott Érden.

A tablettákhoz felhasznált alapanyagokat Szlovákiából hozták be, mivel ott még nem minősül bűncselekménynek a birtoklásuk. A két magyar állampolgár ellen folytatott nyomozásban mindkét országban egy-egy házkutatást tartottak. Szlovákiában mintegy 60 kilogramm pszichoaktív anyagot foglaltak le, Magyarországon pedig 250 tablettát és 200 ezer tabletta előállítására alkalmas anyagot, valamint a gyártáshoz használt gépet.

Bucsek Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy a dizájner drogok - a kábítószerlistán szereplő, tiltott anyagok apró változtatásaival előállított szerek - azért is rendkívül veszélyesek, mert a tabletták készítői nem vegyészek, a tablettákban eltérő mennyiségű a hatóanyag, amely akár halált is okozhat.

Olcsóbb és hatékonyabb, mint az alkohol

Fülöpné Csákó Ibolya, az ORFK bűnügyi főosztályának munkatársa elmondta, hogy 2012 végén a lefoglalt kábítószerek majdnem 50 százaléka dizájner drog volt. 
"Jól látható, hogy a fiatalok egyre inkább áttérnek ezekre az anyagokra" - jelentette ki, magyarázatként hozzáfűzve, hogy a dizájner drogot venni sokszor még mindig olcsóbb, mint alkoholt, a hatása pedig erőteljesebb.

A főreferens arra is felhívta a figyelmet, hogy az újfajta kábítószerek rendkívüli módon károsítják az egészséget, és nagyon kockázatosak. Példaként említette, hogy az egyik hatóanyag négy ember halálát okozta Magyarországon, az egész Európai Unióban pedig összesen 22 emberét.