Intenzíven etetik a vadállományt

2013.03.28. 09:30

A télies időjárás miatt idén az átlagosnál hosszabbra nyúlik a vadak intenzív etetési időszaka. A Mecsekerdő munkatársai például még március végén is folyamatosan töltik az etetőket, mert a hegységet borító 30 centis hóréteg alatt az állatok nehezen találnak eleséget.

Az 54 ezer hektáron gazdálkodó állami tulajdonú társaság közleménye szerint a szakembereik késő ősztől kora tavaszig szállítanak nagyobb mennyiségben szemes terményt, lédús takarmányokat és szénát a vadászterületekre. A szokatlan időjárás miatt ezt a munkát addig folytatják, amíg arra az állatok megfelelő ellátásához szükség van.

A Mecsekben 650 szarvast, 470 őzet és 1300 vaddisznót etetnek. Két vadaskertben, Nagymátén és Sasréten állatokat is nevelnek. Ellátásukhoz havonta több száz mázsa szemes és ugyanennyi lédús takarmány kell. Az elhúzódó tél miatt egy havi mennyiséggel több eleség fogy, ami több százezer forintos plusz költséget jelent a vállalatnak.

A szokatlan időjárás megköveteli az erdei utak tisztítását is. Ez a könnyebb közlekedés mellett a közelmúltban született kismalacok szempontjából is fontos, mert lehetőséget nyújt arra, hogy az állatok kijöhessenek szárítkozni a hómentes területekre.