Vihart kavart a megszűnő cigánytelep

2013.03.28. 11:37 Módosítva: 2013.03.28. 17:40

Nagy vitát kavart egy, a szegregáció felszámolását célzó pályázat Komlón, aminek a benyújtásáról  februárban fogadott el határozatot a helyhatóság. Ebben a szállásfalui és sportvölgyi cigánytelepek felszámolását összehangolt szociális, oktatási és egészségügyi programmal oldaná meg. Ha a terv módosítását a csütörtöki testületi ülésen elfogadják, a kivitelezésre százmilliós nagyságrendű EU-s forráshoz juthat a város.

Március elején lakossági fórumot tartottak az ügyben, ami „meglehetősen feszült hangulatban indult”, de a városi honlap szerint „előnyös, konstruktív megoldással ért véget”. A lakók többek között azt vetették fel, hogy ne épüljön társasház a Nagy László utcában, helyette az önkormányzat inkább a város több pontján vásároljon egy-egy lakást.


Nagyobb térképre váltás

„A lakók ellenérveit figyelembe véve megváltoztattuk az előzetes terveket, amelyekből így kikerült az új tömb” – közölte Polics József polgármester, aki ezen a héten szabadságon van. Az új társasház helyett így a terv szerint 17 lakást vennének és nyolcat felújítanának.

Pofon is volt már fórumon

Komlón volt már korábban is feszült lakossági fórum. Februárban egy nyugalmazott bányász vágta pofon a polgármestert, amikor a rokkantnyugdíjukat elvesztett helyi bányászok adhatták elő a panaszaikat.

„Nyitott kapukat döngetnek azok a helyi politikusok, akik a húsvéti ünnepek előtti időszakot akarják politikai hangulatkeltéssel és egy elvetett terv elleni tiltakozással megzavarni” – mondta Polics József, amivel arra célozhatott, hogy Németh Zsolt, a Jobbik képviselője a fórumon bejelentette, hogy a Jobbik egy helyi népszavazást indítana, hogy megakadályozza „a cigányok betelepítését”.

„Amennyiben a jövőben ismét felmerülne a zűrös életű cigány családok betelepítése Komló békés városrészébe, újból felajánlom a segítséget egy népszavazás elindításához, amellyel meg lehet azt akadályozni” – írta közleményében Németh Zsolt.

Kitörés

Komlón 2001-ben az országos és helyi cigány önkormányzat a munkaügyi központok képviselőivel válságstábot alakított a romák foglalkoztatásáért, miután hét komlói roma család bejelentette, hogy Strasbourgban kér menedékjogot. 2006-ban a svédországi munkavállalásról tartottak fórumot Komlón.

Más a komplex telepprogram

A komlói esetben szereplő szegregáció felszámolását célzó pályázat nem azonos azzal a komplex telepprogrammal, amelyet Balog Zoltán még társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárként tavaly februárban jelentette be, hívta fel a figyelmet az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 4,7 milliárd forintos európai uniós forrásból a mélyszegénységben, telepeken élő családoknak, köztük a romáknak nyújt kitörési lehetőséget. A pályázat a 2011-ben elindított hazai finanszírozású, 410 millió forintos projekt folytatása, ami Ózdon, Tiszaroffon, Szolnokon, Komló és Vajszó környékén, valamint Nyíregyházán valósul meg. A 2011-ben elindított hazai finanszírozású, 410 millió forintos projekt változatlanul zajlik, a tavaly februárban meghirdetett, 4,7 milliárdos keretösszegű pályázatra pedig már lezárult a beadási határidő.