Nyolc év a kameruni rablóknak

2013.03.28. 19:44

Nyolc-nyolc év fegyházbüntetésre ítélt a Budapest Környéki Törvényszék két kameruni férfit, aki 2009-ben Visegrádra csalt, majd útközben fegyverrel kirabolt egy osztrák vállalkozót. A csütörtöki, nem jogerős ítélet szerint a jelentős értékre, fegyveresen elkövetett rablásért az elsőrendű vádlottnak 2 millió forint pénzbüntetést is ki kell fizetnie.

Az első- és a másodrendű vádlottat, Abunuaw Geoffrey-t és Nyenty Lionelt az ítélet kihirdetése után előzetes letartóztatásba helyezték. Az életvitelszerűen Magyarországon tartózkodó férfiak közül Abunuaw Geoffrey 2009 júliusában bement a későbbi sértett esztergomi autószerelő-műhelyébe nézelődni, s egy üzleti ajánlattal is előhozakodott, de a nyelvi nehézségek miatt nem jutottak dűlőre.

Pár nappal később a férfi visszatért a a másodrendű vádlottal mint tolmáccsal, majd többször is találkoztak, míg végül augusztus 17-én az elsőrendű vádlott felvetette, hogy kedvező áron, 40 ezer euróért be tud hozni Svájcból egy 2006-os évjáratú Porsche 911 típusú gépkocsit. Megegyeztek a vételár felének készpénzben történő kifizetéséről, illetve a fennmaradó összeg későbbi átutalásáról.

Tíz nappal később találkoztak a vállalkozó esztergomi házánál, miközben a férfi élettársa felvette a számláról a korábban kölcsönkért pénzt, majd Abunuaw Geoffrey javaslatára - aki azt mondta, hogy Visegrádon van a Porsche - elindultak a városba. A 20 ezer eurót a későbbi sértett kérés ellenére sem adta át előre, azt magánál tartotta, úgy vezetett. Mellette a másodrendű, mögötte az elsőrendű vádlott ült, kocsijukat a vállalkozó élettársa egy másik autóval követte. Visegrádra beérve a hátul ülő férfi megállíttatta a kocsit, majd fegyvert nyomott a sértett nyakához, és felszólította, hogy adja oda a pénzt, amit meg is kapott. A vádlottak elvették az indítókulcsot, megfenyegették a sértettet, majd mielőtt a vállalkozó élettársa beérte volna őket, gyalogosan távoztak a helyszínről. A pénzt elosztották.