Szebb-e a miskolci villamos a budapestinél?

2013.03.28. 16:53

A Škoda Transportation a.s. plzeni gyárában hamarosan elkészülnek az új miskolci villamosok, számolt be róla a boon.hu. A 26THU3 típusú villamos prototípus járműveiről már kép is látható.

Egyelőre a két prototípusból az első elkészült, a második összeszerelése folyamatban van. A miskolci közlekedési vállalat, a közlekedési hatóság és a Zöld Nyíl Projekt mérknökei 2013. március 19-én a helyszínen közelről is megnézhették, hogyan áll a jármű.

Melyik villamos szebb?

A boon szerint a „jármű összeszerelt állapotban, a gyári tesztpályán várta a hatósági ellenőrzést. Az új miskolci villamos LED kijelzőin már az „1 Miskolc” felirat világít, a belső képernyőkön az MVK Zrt. logója köszöntötte a villamosra lépőket. A szokatlanul nagy utastérben a belső burkolatok, kapaszkodók, ülések már elhelyezésre kerültek, a vezetőfülkében a kor műszaki elvárásainak megfelelő színvonalú vezetőpult tekint vissza ránk. Az elektromos berendezések beszerelési munkái is közel vannak a befejezéshez. Folyamatban van a klíma és a szellőző rendszer beállítása, próbaüzeme, emiatt a felső burkolati elemeket még nem helyezték el a járműre. Az egész napos vizsgálat kisebb módosítási igényeket fogalmazott meg, a gyártó a javaslatokat elfogadta, a kért kiegészítéseket még a Magyarországra történő szállítás előtt elvégzi."


A hatóság szerint a típusvizsgálatok megkezdhetnek, először Plzenben. Miskolcon ezután még  10 000 km-t kell futniuk. A korábban megismert motívumokat csak ezután festik fel a csehek. A tesztek várhatóan szeptember végére befejeződhetnek, ezután adják ki a típusengedélyt.