Veszélyben a csillagvirág-számlálás!

2013.03.28. 11:53

A márciusi téli időjárás veszélybe sodorta a védett csillagvirág töveinek megszámlálását a nyíregyházi Sóstói-erdőben. Az egyik legkorábban nyíló, a tavasz közeledését jelző növényritkaságot ugyanis vastagon betakarta a hó.

A Sóstói-erdőben tíz éve minden tavasszal pontosan felmérik a csillagvirág-állományt, hogy védeni tudják a töveket. Akkor egy tarvágás miatt majdnem teljesen kipusztult az erdő, csillagvirágból alig 220 tő maradt. Tavalyra az óvintézkedéseknek köszönhetően 4325 tőre gyarapodott az állomány.

Az idei virágszámlálást szombatra hirdette meg az egyesület az önkéntes természetvédőknek, akikkel együtt kíváncsian várják, folytatódott-e a növénypopuláció megerősödése. Még reménykednek, hogy a lehullott hó a csütörtöki és pénteki enyhülés alatt elolvad, és akkor nem lesz akadálya a felmérésnek.

A csillagvirág a Dunántúlon, különösen a Duna-mentén gyakori, a Tiszántúlon viszont csak kis számban fordul elő. A Nyírségben például a nyíregyházi Sóstói-erdő mellett Bátorliget környékén él még.

A természetvédők joggal féltik a nyírségi Sóstói-erdő apró virágcsodáját, tapasztalataik szerint tavasszal a csillagvirág közül nem egyet letépnek a kirándulók. A virágszámlálás ennek megelőzését is szolgálja, hiszen a szervezet önkéntes erdőpásztorainak a felmérés alapján pontosan megjelölik a védett ritkáság erdei élőhelyeit, amelyet aztán ők folyamatosan ellenőriznek.