Leülné büntetését a leányfalui gázoló

2013.03.29. 15:49 Módosítva: 2013.03.29. 20:41
Tizenhárom év után megoldódhat a leányfalui ír gázoló ügye. Francis Tobin pénteken jelezte, hogy hajlandó megkezdeni büntetését, ha azt Írországban ülheti le. Navracsics Tibor igazságügyi miniszter erre már rég ígéretet tett, de pénteken megismételte.

Kész letölteni büntetését az ír állampolgárságú Francis Ciarán Tobin, aki 2000. április 9-én Leányfalun halálra gázolt két gyermeket, jelentette be Navracsics Tibor igazságügyi miniszter.

Tobin azt kéri, hogy Budapest garantálja: kérelme esetén Írországban folytathassa Magyarországon megkezdett büntetésének letöltését, mondta Navracsics. Az igazságügyi miniszter már pénteken tájékoztatta ír kollégáját, hogy ha Francis Ciarán Tobin Magyarországon megkezdi büntetését, kérelme esetén Írországban folytathatja a szabadságvesztés letöltését.

A gázolásért elítélt Tobin még a bíróság ítélete előtt elhagyta az országot. Írország és Magyarország között nincs kiadatási szerződés, ezért a magyar hatóságok európai elfogatóparanccsal próbálkoztak. Az ír bíróságok azonban nem találták megalapozottnak a magyar kérést.

Tobint 2002. október 7-én ítélte jogerősen három év börtönre a bíróság. Az ítélet szerint leghamarabb 18 hónap után szabadulhatna. Tobin 2011. november 9-én önként őrizetbe vételre jelentkezett Dublinban, és 2012. június 19-ig, az ír legfelsőbb bíróság ítéletéig őrizetben is maradt. Ezt a hat hónapot beszámíthatják büntetésébe.

Az ügyben a végső döntést kimondó ír legfelsőbb bíróság is Tobinnak adott igazat. Ahogy később az Európai Bizottság is.

Ha Tobin megkezdi a büntetését, azzal végleg lezárulhat a 13. éve tartó ügy.

Navracsics bejelentésére reagálva a Fidesz közleményben gratulált a kormánynak.