Miért vágják le a macskák füle csücskét?

2013.03.29. 00:59
Nem kísértetiesen hasonló balesetek állnak a sok macskán megfigyelhető apró fogyatékosság, az egyik fül csonkasága mögött. Míg a kutyák fülének esztétikai célú vágását nemrég megtiltották Magyarországon, a kóbor macskák fülcsücskeit az állatorvosok vágják le, ha beviszik hozzájuk az állatot ivartalanítani. A beavatkozás értelme, hogy a befogással járó stressztől és a fölösleges altatástól kíméli meg a macskákat, ha már messziről látni rajtuk, hogy átestek ivartalanításon.

A nem rutinos állatvédőt sokként érheti, ha az állatorvostól látszólag rosszabb állapotban kapja vissza a megmenteni akart állatot, mint ahogy bevitte. Az egyik, teljesen egészséges fül csücskének elveszítése pedig mindenképp állapotromlásnak tűnik. Sok kóbor macska mégis így jár világszerte, Magyarországon is, és a csonkolás mellett maguk az állatvédők állnak ki.

Macskaügyben az állatvédők egyik legfontosabb célkitűzése, hogy megakadályozzák a gazdátlan állatok elszaporodását. Sok önkéntes foglalkozik azzal, hogy a kóbor macskákat befogja, elvigye állatorvoshoz ivartalanítani, beoltatni, és úgy engedje vissza őket az eredeti környezetükbe.

Az állatvédők erőforrásainak kímélése és a befogást nem túlzottan élvező macskák érdekében is fontos, hogy egy macskával csak egyszer csinálják végig ezt a tortúrát. Ehhez arra van szükség, hogy valahogy megjelöljék azokat a macskákat, amelyek már átestek ezen. Erre a célra, félreérthetetlen jelölésként találták ki a macskafülek csücskének levágását, ami azt is jelzi az idegenek számára, hogy az adott macskára figyel valaki, foglalkoznak vele.

A módszer praktikus, de kíméletesnek nem mondható még úgy sem, hogy a fülcsücsköt akkor vágják le, amikor a macska az ivartalanítás miatt úgyis altatásban van. Az állatvédelmi törvény főszabályként azt mondja ki, hogy „az állaton küllemének megváltoztatása érdekében, továbbá más, nem az állat egészsége vagy későbbi egészségkárosodásának megelőzése céljából történő sebészeti beavatkozás” nem végezhető. Van azért kivétel, például maga az ivartalanítás, de a kedvtelésből tartott állatokról szóló kormányrendelet kutyák esetében a farokkurtítást is megengedi az állat hétnapos koráig. Ez a rendelet egyébként tavaly nyáron szigorodott, azóta a kozmetikai célú fülcsonkítás a kutyáknál már tilos.

Julien nem kerül vissza az utcára, gazdát keres
Julien nem kerül vissza az utcára, gazdát keres
Fotó: Index



A macskafül-kurtítást ugyanakkor gyakorlatilag egységesen támogatják az állatvédők szervezetek, a PETA például létfontosságúnak nevezi a fülcsonkítást a honlapján. A Magyar Állatorvosi Kamara honlapjáról letölhető, kisemlősök ivartalanításáról szóló szakmai ajánlásban is benne van a macskafül-kurtítás. „Állatvédelmi célú esetekben a gazdátlan és a műtét után szabadon bocsátásra kerülő macskák bal fülének hegyéből az ivartalanításukkor ajánlott néhány millimétert lemetszeni, hogy az messziről látható, ezáltal az ivartalanítás céljából történő téves befogás elkerülhető legyen” - áll a szakmai ajánlásban.

A macskafülek védelme érdekében kísérleteztek alternatív megoldásokkal, de a különféle állatvédő szervezetek egységesen sikertelenségről számolnak be. Próbálkoztak például fülre rakott bilétával, de az beleakadhat mindenfélébe, felsebezve, feltépve az állat fülét. A vadabb macskák számára a nyakörv sem bizonyult biztonságos megoldásnak, mert ahogy nőnek, híznak a macskák, a nyakörv túl szorossá, fojtogatóvá válhat, ráadásul ez is könnyen fennakadhat kerítésen, ágakon, akár meg is ölheti az állatot. A mikrocsip és a tetoválás ellen az szól, hogy messziről egyiket sem látni. Közelről már észre lehet ezeket venni, tehát arra jók, hogy a befogott macskát ne altassák, borotválják meg újra az ivartalanító műtéthez, de a befogást magát így nem lehet elkerülni. Felmerülhet még jelzésként egy kis szőr leborotválása, de ez csak ideig-óráig jó, a szőr visszanő.

Önnek van jobb ötlete a jelzés megoldására? Ha igen, írjon nekünk levelet, a tárgyba írja be, hogy macskafül!