Újra betiltanák a vörös csillagot

2013.03.29. 18:53

Péntek kora este Navracsics Tibor igazságügyi miniszter beterjesztette "Az önkényuralmi jelképek használatának büntetőjogi szankcionálásáról" szóló törvényjavaslatát, amivel a hatályos és a hamarosan életbe lépő új Büntető Törvénykönyvet is módosítaná.

A javaslat, ahogy azt a neve is sugallja, az önkényuralmi jelképek használatát tiltja. Navracsics a javaslatban önkényuralmi jelképként definiálta a horogkeresztet, az SS-jelvényt, a nyilaskeresztet, a sarló-kalapácsot és az ötágú vöröscsillagot is.

A miniszter indoklása szerint javaslata a magyar Alkotmánybíróság és az Európai Emberi Jogi Bíróság joggyakorlatára is figyelemmel volt. Ez azért érdekes, mert mind az AB, mind a strasbourgi bíróság az európai alapelvekkel, a magyar alkotmányos szabályokkal és a szólásszabadság alapelvével ellentétesnek találta a korábbi - a most benyújtottal szinte minden részletében azonos - szabályozást.

A strasbourgi bíróság ítéletében túlzónak tartotta a vöröscsillag és a sarló-kalapács önkényuralmi jelképnek minősítését.

Navracsics javaslata alapján a régi Btk.-ban pénzbírsággal, a még nem hatályos új Btk.-ban elzárással büntethetnék azt, aki tiltot jelképet terjeszt, nagy nyilvánosság előtt használ vagy közszemlére tesz. A javaslat egyben mindkét jogszabályban és a kapcsolódó jogszabályokban is nemzetiszocialistára javítja a helyesírási hibás "nemzeti szocialista" jelzőt.