Rendőrök szállták meg a Sirályt

2013.03.30. 00:49 Módosítva: 2013.03.30. 15:58

„Az utóbbi napok fővárosi intézkedéseinek ismeretében feleslegesnek tartom a kerület rosszul időzített túlbuzgóságát: az eredménytelen húsvéti éjszakai razziát" – reagált Tarlós István főpolgármester szombat délelőtt a Sirályban tartott éjszakai razziára. Szerinte ezzel kommunikációs felülethez segítettek egy „egy szabálytalanságot szabálytalanságra halmozó, zavaros motivációtól vezérelt csoportosulást, alkalmat adva a közvélemény ismételt félrevezetésére".

Közleményben reagált a razziára Facebook-oldalán a Sirály is. Ebben azt írják, hogy a rendőrségi ellenőrzés semmilyen szabálytalanságot nem állapított meg, mindössze két személynek kellett megjelennie a VI. kerületi rendőrkapitányságon személyazonosságuk tisztázása érdekében.

"Bízunk benne, hogy az egyesületünk tevékenységéhez kapcsolódó, zavaros motivációktól vezérelt támadások a mindenre kiterjedő ellenőrzést követően megszűnnek, mivel egyetértünk abban Tarlós úrral, hogy a razzia felesleges és eredménytelen volt" - írják a közleményben.

Általános fokozott ellenőrzésre hivatkozva, pénteken éjfél körül, 20-25 rendőr razziázott a Király utcai Sirályban, tudtuk meg a bent lévőktől. Mindenkit igazoltattak, és senki nem hagyhatta el a kocsmát. A rendőrök egy része egyenruhás, a másik részük civil ruhában volt. Forrásunk hiába próbálta megtudni, ki az akció irányítója, nem válaszoltak neki. A rendőrök nem sokkal egy óra után távoztak.

A Sirályban a rendőrök érkezésekor valamivel többen mint százan tartózkodtak, ugyanis éppen a Negyed6negyed7 fesztivál programjai zajlanak. (A képet a Facebookra töltötték fel a razziáról).

A múlt héten a Fővárosi Vagyonkezelő megbízásából biztonsági őrök hatoltak be a Király utcai épületbe, amelyben többek között a Marom Egyesület talált otthonra, viszont engedély nélkül használták a helyet. A biztonsági őröknek nem sikerült a bent lévőket kiszorítaniuk, a patthelyzetet végül Tarlós István oldotta fel, aki a zsidó pészachra és a keresztény húsvétra való tekintettel haladékot adott a Sirálynak az ünnepek végéig.

A rendőrségi razzia napján, pénteken reggel két aktivistát is előállítottak a rendőrök, akik ellen garázdaság miatt indult eljárás, mert részt vettek a Fidesz Lendvay utcai székházának elfoglalásában. Szombaton újabb tüntetést szerveznek a Fidesz székháza elé, hogy tiltakozzanak a kormánypárt politikája, az és alaptörvény módosítása ellen.