Szilvia
5 °C
16 °C

Árad a Rába, tetőzött a Mura

2013.04.01. 22:29

Összesen nyolc megye harminchárom településén volt hétfőn ár- és belvíz elleni védekezés. A belvízzel elöntött terület hétfőn elérte a 145 ezer hektárt, amiből 63 ezer vetés-szántó, derül ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfő esti összefoglalójából.

A következő napokban több megyében jelentős mennyiségű csapadék várható a meteorológiai szolgálat figyelmeztetése szerint. Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyére citromsárga vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, a délnyugati megyékben éjfélig 20-30 milliméternyi csapadék hullhat. A Nyugat-Dunántúlon havazás is valószínű, de a lehulló hó síkvidéken a talajfelszínen csak átmenetileg maradhat meg.

Zala megye

A legkomolyabb esemény a Kerka-patak áradása volt, amely Lovászi település egy mélyebben fekvő részét árasztotta el. A kiürített épületeket a rendőrség, a megépített nyúlgátak működését a településrész férfi lakossága őrzi. Lovásziban több mint kétezer homokzsákot építettek be. A Kerka felső szakaszán már hajnal óta apadás volt tapasztalható, az alsó szakaszon azonban még csak tetőzik, a vízügyi szakemberek ezután várnak lassú apadást.

A megyében a felszíni vízfolyások szinte mindegyike apad, a Zala Zalabérnél hétfőn este tetőzik, ez az árhullám azonban az alsó szakaszra várhatóan kedden ér, a vízügyi szakemberek oda harmadfokú árvízi védekezési készültséget prognosztizálnak. A Mura Letenyénél 353 centiméteren tetőzik.

Győr-Moson-Sopron megye

A vízgyűjtőkön vasárnap hajnaltól többfelé fordult elő eső, havas eső és havazás. A Felső-Rábán elindult árhullám miatt a Rába az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén teljes szakaszán árad. A vízállás Ragyogónál hétfő este tetőzhet elsőfokú készültségi szintet (150 centimétert) meghaladó vízállással.

A Cuhai Bakony-éren Bakonybánknál vasárnap a késő esti órákban tetőzött az árhullám, 234 centiméteren, reggelre már intenzíven apadó képet mutatott, a vízügyi igazgatóság szakcsoportjának friss mérései alapján este 105 centiméteres volt a vízállás. Mezőörsnél a hajnali órákban történt meg a tetőzés, azóta ott is apadó a vízjárás. Bőnynél az árhullám tetőzését 260-270 centiméter körüli vízállással várják. A Sokoróaljai Bakony-ér Győrszemerénél hajnalban tetőzött, 195 centiméteren, reggelre itt is apadt.

Fejér megye

A legtöbb bejelentés Bodajkról és Mórról érkezett. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása alapján a Szent László-patak és a Váli-víz vízszintje tetőzés körüli szintet ért el, medréből nem lépett ki. A fehérvárcsurgói víztározó és a Gaja-patak vízszintje csekély mértékben emelkedett.

Vas megye

Apadnak a folyók, de a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság továbbra is fenntartja a harmadfokú árvízvédelmi készültséget a Rába körmendi szakaszán, illetve a Pinkán Felsőcsatárnál.

Nógrád megye

Folyamatosan apad az Ipoly Ipolytarnócnál, a hajnalban kitelepített két család már visszaköltözhetett otthonába. A csapadékmentes időjárásnak köszönhetően az Ipoly vízállása Ipolytarnócnál az este öt órakor közzétett adatok alapján tovább, 393 centiméterre csökkent, azonban az árvízvédelmi készültség fokozata továbbra is a legmagasabb, harmadfokú. Az Ipoly Nógrádszakálnál jelenleg 346, Balassagyarmatnál 317 centiméter, ami enyhe emelkedést jelent, továbbra is elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

A Dobroda-patak Litkénél folyamatosan apad. A maconkai víztározónál 460 centiméter a vízállás, ez öt centiméteres csökkenést jelent a délutáni helyzethez képest. A Zagyván a nemti-dorogházai, a maconkai, valamint a pásztói szakaszon egyaránt csökkenő vízszintet mértek. A mátraverebélyi tározó jelenleg 410 centiméteren áll.

Pest megye

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Zagyva szentlőrinckátai szakaszán, illetve az Ipolyon Ipolytölgyes mentén.

Veszprém megye

Hétfőn többnyire pincék, ciszternák, vízelvezető árkok, vasúti aluljáró szivattyúzását kellett elvégezni. A közútkezelő által lezárt 8305-ös számú utat a délutáni órákban újra megnyitották.

Somogy megye

A Kapos folyón jelenleg kisebb mértékű, a megye kisebb vízfolyásain pedig már jelentős apadás tapasztalható.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?