Életfogytiglant kapott a mozsgói orvvadász

2013.04.02. 13:20

Tényleges életfogytig tartó fegyházra súlyosította a Pécsi Ítélőtábla kedden, jogerősen annak az orvvadásznak a büntetését, aki egy természetjárót megölt, egy vadászt pedig súlyosan megsebesített tavaly márciusban Magyarlukafa közelében.

A mozsgói P. Máriót egy természetjáró és a vadász zavarta meg 2012. március 16-án, amikor két, az előző éjjel engedély nélkül elejtett gímszarvast nyúzott meg és zsigerelt ki. A férfi, miután tudatosult benne, hogy a két férfi meglátta a két állat tetemét, kocsiba ült és követni kezdte azok autóját. Miután későbbi áldozatai megálltak és kiszálltak az autóból, a férfi fegyvert rántott és a természetjárót hasba, a menekülő vadászt pedig hátba lőtte. A vadász még el tudott bújni, így a férfi visszament a természetjáróhoz. A sebesült férfi épp a rendőrökkel beszélt, amikor a gyilkos egy késsel elvágta a torkát.

A férfi ezután elhajtott. A természetjáró néhány percen belül meghalt, a vadászt mentőhelikopter szállította kórházba. A férfi életét a Pécsi Tudományegyetem traumatológiai klinikáján mentették meg, P.-t pedig Szulimán határában fogták el. A gyilkos a bíróságon azt állította: azért ölt, mert fenyegetve érezte magát. Úgy látta, késsel támadnak rá. Mint később kiderült, az amit késnek hitt, egy mobiltelefon volt.

A Pécsi Törvényszék a férfit tavaly december 20-án aljas indokból elkövetett emberölésben, lőfegyverrel és lőszerrel visszaélésben, valamint a szarvasok elejtésével összefüggésben lopás kísérletében találta bűnösnek, ezért életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte azzal, hogy legkorábban negyven év múlva kerülhet feltételesen szabadlábra. A férfi kedden a táblabíróságon, az utolsó szó jogán azt mondta: megbánta tettét, és bocsánatot kért. A bíróság megalapozottnak találta a törvényszék korábbi döntését, de kizárta a vádlott feltételes szabadlábra bocsátásának lehetőségét.