Helyi médiaháborúhoz vezetett a fideszes megosztottság

2013.04.02. 14:27
Április 1-től nincs vezetője a XV Media Kft.-nek, mert a XV. kerület fideszes polgármesterének saját pártján sem sikerült átverni Liebmann Katalin kinevezését. László Tamás együttműködőbb önkormányzati médiát szeretett volna, tervét azonban párttársai fúrták meg. A polgármester az MSZP-s elődje által alapított civil szervezetnek felkínált alkuval próbálta pótolni a hiányzó voksokat, az egyesület azonban pofátlanságnak minősítette és nyilvánosságra hozta a szavazatvásárlási kísérletet.

„Nagy sz@rban lehet” a XV. kerület fideszes polgármestere, vonta le a következtetést nyílt levelében a Rászorulókat Támogatók Egyesülete, amely a napokban ajánlatot kapott László Tamástól.

Az önkormányzat március 27-i testületi ülésén tárgyalták a kerületi kommunikációs társaság eddigi ügyvezető igazgatójának felmentését, illetve új ügyvezető igazgató kinevezését. Az ülést megelőző eseményekből kiderült, hogy a polgármester elégedetlen a helyi tévét, weboldalt és nyomtatott újságot összefogó 50 milliós forgalmú cég tevékenységével, mert más fideszes kerületek vezetőinek népszerűségi mutatóival összehasonlítva a közvélemény-kutatási eredmények elmaradnak a kívánt szinttől.

A helyi média népszerűsítő funkciójának erősítésére lett volna megoldás, hogy a XV Media Kft. élére kinevezzék Liebmann Katalint, az Echo tévés műsorvezetés után legutóbb Csomós Miklós főpolgármester-helyettes mellett kapott megbízatást kulturális főtanácsadóként. Liebmannt, aki korábban nem dolgozott a kerületben, január végén már megválasztották a kerületi médiacég felügyelőbizottsági elnökévé.

Liebmann újabb kinevezését azonban László Tamás helyi fideszes „ellenzéke” nem támogatta, sőt a képviselőtestület zárt ülésén több kérdéssel is kellemetlenkedtek a polgármester támogatottjának. László Tamáséknak az előre várható ellenkezés miatt volt szüksége néhány pótszavazatra, ezért keresték meg a Rászorulókat Támogatók Egyesületét, amelyet a kerület korábbi MSZP-s polgármestere, Hajdu László alapított, miután 2010-ben szakított a szocialistákkal.

„Nagyon udvariasan fogalmazva - volt képük - felajánlani egy felügyelő bizottsági helyet a saját frakciójuk egy része szerint is támogathatatlan Liebmann Katalin támogatása fejében” – foglalta össze a civil szervezet a megkeresés lényegét. A Rászorulókat Támogatók Egyesületét különösen az bőszítette fel, hogy a polgármesternek 2010 óta hasonló lépés nem jutott eszébe, pedig az elmúlt 20 évben a kerületben az volt a gyakorlat, hogy azok a között a szervezetek között, amelyek bejutott képviselőtestületbe, paritásos alapon osztották szét a felügyelő bizottsági, vagy szakértői helyeket.

Liebmann kinevezésének fiaskója végül oda vezetett, hogy igazgató nélkül maradt a médiacég. Az egykor MDF-es és kisgazda színekben is politizáló tévés alkalmazásáról folyó vitát ugyanis a polgármester és csapata otthagyta, így végül döntésképtelenné vált a testület.

A kerületben közismert, hogy jó ideje törés alakult ki a Fideszen belül, amely 2010 óta 70 százalékos többséggel 14 helyet birtokol a 20 fős testületben. Március elején azonban csak negyedik nekifutásra sikerült átvinni a testületen a kerület 2013-as költségvetését. A hosszadalmas csatározás során egyértelművé vált, hogy a kormánypárti frakció jelentős része egyre kevésbé tudja elfogadni a „hiperaktív polgármester” vezetési stílusát.

A helyi fideszesek most azon csodálkoznak, hogy fordulhatott elő, hogy a volt MSZP-s polgármester egyesületét próbálták kijátszani ellenük, ráadásul olyan amatőr manőverrel, amely rövid időn belül ki is derült.