Ödön
2 °C
11 °C

Helyi médiaháborúhoz vezetett a fideszes megosztottság

2013.04.02. 14:27
Április 1-től nincs vezetője a XV Media Kft.-nek, mert a XV. kerület fideszes polgármesterének saját pártján sem sikerült átverni Liebmann Katalin kinevezését. László Tamás együttműködőbb önkormányzati médiát szeretett volna, tervét azonban párttársai fúrták meg. A polgármester az MSZP-s elődje által alapított civil szervezetnek felkínált alkuval próbálta pótolni a hiányzó voksokat, az egyesület azonban pofátlanságnak minősítette és nyilvánosságra hozta a szavazatvásárlási kísérletet.

„Nagy sz@rban lehet” a XV. kerület fideszes polgármestere, vonta le a következtetést nyílt levelében a Rászorulókat Támogatók Egyesülete, amely a napokban ajánlatot kapott László Tamástól.

Az önkormányzat március 27-i testületi ülésén tárgyalták a kerületi kommunikációs társaság eddigi ügyvezető igazgatójának felmentését, illetve új ügyvezető igazgató kinevezését. Az ülést megelőző eseményekből kiderült, hogy a polgármester elégedetlen a helyi tévét, weboldalt és nyomtatott újságot összefogó 50 milliós forgalmú cég tevékenységével, mert más fideszes kerületek vezetőinek népszerűségi mutatóival összehasonlítva a közvélemény-kutatási eredmények elmaradnak a kívánt szinttől.

A helyi média népszerűsítő funkciójának erősítésére lett volna megoldás, hogy a XV Media Kft. élére kinevezzék Liebmann Katalint, az Echo tévés műsorvezetés után legutóbb Csomós Miklós főpolgármester-helyettes mellett kapott megbízatást kulturális főtanácsadóként. Liebmannt, aki korábban nem dolgozott a kerületben, január végén már megválasztották a kerületi médiacég felügyelőbizottsági elnökévé.

Liebmann újabb kinevezését azonban László Tamás helyi fideszes „ellenzéke” nem támogatta, sőt a képviselőtestület zárt ülésén több kérdéssel is kellemetlenkedtek a polgármester támogatottjának. László Tamáséknak az előre várható ellenkezés miatt volt szüksége néhány pótszavazatra, ezért keresték meg a Rászorulókat Támogatók Egyesületét, amelyet a kerület korábbi MSZP-s polgármestere, Hajdu László alapított, miután 2010-ben szakított a szocialistákkal.

„Nagyon udvariasan fogalmazva - volt képük - felajánlani egy felügyelő bizottsági helyet a saját frakciójuk egy része szerint is támogathatatlan Liebmann Katalin támogatása fejében” – foglalta össze a civil szervezet a megkeresés lényegét. A Rászorulókat Támogatók Egyesületét különösen az bőszítette fel, hogy a polgármesternek 2010 óta hasonló lépés nem jutott eszébe, pedig az elmúlt 20 évben a kerületben az volt a gyakorlat, hogy azok a között a szervezetek között, amelyek bejutott képviselőtestületbe, paritásos alapon osztották szét a felügyelő bizottsági, vagy szakértői helyeket.

Liebmann kinevezésének fiaskója végül oda vezetett, hogy igazgató nélkül maradt a médiacég. Az egykor MDF-es és kisgazda színekben is politizáló tévés alkalmazásáról folyó vitát ugyanis a polgármester és csapata otthagyta, így végül döntésképtelenné vált a testület.

A kerületben közismert, hogy jó ideje törés alakult ki a Fideszen belül, amely 2010 óta 70 százalékos többséggel 14 helyet birtokol a 20 fős testületben. Március elején azonban csak negyedik nekifutásra sikerült átvinni a testületen a kerület 2013-as költségvetését. A hosszadalmas csatározás során egyértelművé vált, hogy a kormánypárti frakció jelentős része egyre kevésbé tudja elfogadni a „hiperaktív polgármester” vezetési stílusát.

A helyi fideszesek most azon csodálkoznak, hogy fordulhatott elő, hogy a volt MSZP-s polgármester egyesületét próbálták kijátszani ellenük, ráadásul olyan amatőr manőverrel, amely rövid időn belül ki is derült.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?