Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Kedd este kék a Parlament kupolája

2013.04.02. 21:42

Idén is kékre világítják a budapesti Parlament kupoláját az Autisták Országos Szövetsége (AOSz) kezdeményezésére az autizmus világnapján, április 2-án.

A világ 22 országában ugyanígy próbálják felhívni a figyelmet az autista emberekre és az őket nevelő családokra: egyebek mellett Londonban a Big Ben, Párizsban az Eiffel-torony, Rómában a Colosseum és New Yorkban az Empire State Building is kékre változott.

Az autizmus világnapját 2008-tól tartják április 2-án az ENSZ kezdeményezésére, hogy ráirányítsák a figyelmet az autista emberek problémáira és folyamatosan növekvő számukra. Az autizmus az agyműködés alapvető fejlődésterületeket érintő, egész életen át tartó zavara. A betegség szociális viselkedésben, a kommunikáció, a képzeleti működés és a rugalmas gondolkodás fogyatékosságában jelentkezik.

A betegek számára nehézséget jelent a saját és mások gondolatainak, szándékainak, érzelmeinek a felismerése, nem képesek mások viselkedésének értelmezésére, így reakcióikat sem képesek a másik ember igényeihez igazítani. Az autisták mintegy 95 százaléka egész életén át alkalmatlan marad az önálló életvezetésre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!