Jolán
2 °C
4 °C

Pintér: nyilvános lehet a Portik-hanganyag

2013.04.02. 18:43

Pintér Sándor belügyminiszter elküldte az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti találkozók dokumentumainak minősítését vizsgáló szakértői bizottság jelentését. A testület nem tartja indokoltnak, hogy fenntartsák az adathordozók megismerhetőségének korlátozását - közölte a Belügyminisztérium (BM) kedden az MTI-vel.

A BM közleménye szerint a szakértői bizottság a találkozókról készült hangfelvételek szó szerinti leiratai és a vizsgálat során keletkezett dokumentumok tanulmányozása alapján, szakmai szempontból vizsgálta felül az adathordozók minősítését. A szakértői bizottság nem tartja indokoltnak az adathordozók minősítésének fenntartását - tudatták.

Mint írták, a belügyminiszter az adathordozók esetleges közzététele tekintetében az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának döntését tekinti majd irányadónak.

A Pintér Sándor által felkért, Gálszécsy András volt titokminiszter vezette szakértői bizottság arról készített jelentést, hogy a nemzetbiztonsági és egyéb szempontokat (például a személyiségi jogok esetleges sérülését) is figyelembe véve mi hozható nyilvánosságra a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója, Laborc Sándor és az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója között elhangzott, 2008 nyarán a titkosszolgálat által rögzített beszélgetésekből.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?