Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Pintér: nyilvános lehet a Portik-hanganyag

2013.04.02. 18:43

Pintér Sándor belügyminiszter elküldte az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti találkozók dokumentumainak minősítését vizsgáló szakértői bizottság jelentését. A testület nem tartja indokoltnak, hogy fenntartsák az adathordozók megismerhetőségének korlátozását - közölte a Belügyminisztérium (BM) kedden az MTI-vel.

A BM közleménye szerint a szakértői bizottság a találkozókról készült hangfelvételek szó szerinti leiratai és a vizsgálat során keletkezett dokumentumok tanulmányozása alapján, szakmai szempontból vizsgálta felül az adathordozók minősítését. A szakértői bizottság nem tartja indokoltnak az adathordozók minősítésének fenntartását - tudatták.

Mint írták, a belügyminiszter az adathordozók esetleges közzététele tekintetében az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának döntését tekinti majd irányadónak.

A Pintér Sándor által felkért, Gálszécsy András volt titokminiszter vezette szakértői bizottság arról készített jelentést, hogy a nemzetbiztonsági és egyéb szempontokat (például a személyiségi jogok esetleges sérülését) is figyelembe véve mi hozható nyilvánosságra a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója, Laborc Sándor és az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója között elhangzott, 2008 nyarán a titkosszolgálat által rögzített beszélgetésekből.