Judit
2 °C
7 °C

Pancser módon bukott százmilliót a Jobbik

2013.04.03. 17:25
2010-es parlamentbe kerülésével a szélsőjobboldali párt jogosulttá vált arra, hogy állami támogatásban részesülő pártalapítványt hozzon létre. De addig hezitáltak a néven, míg ki nem csúsztak a határidőből. A késlekedés 100 millió forintba került.

Több mint százmillió forint állami támogatástól esett el 2010-ben a Jobbik, mert a párton belül addig vitatkoztak a pénz lehívására jogosult alapítvány nevéről, míg ki nem csúsztak a határidőből – értesült az ATV párthoz közel álló forrásoktól. A baloldali tévéadó szerint a költséges hibát a párt vezetése igyekszik titkolni, mivel a vezetőség attól tart, hogy a tetemes bukás felháborodást válthat ki a tagságból.

Egy 2003-as jogszabály értelmében minden parlamentbe jutott párt létrehozhatja a saját, politikai háttérmunkát végző alapítványát, melyet azután az állam – a választási eredmény függvényében - jelentős összeggel tőkésít fel. A Jobbik 2011 márciusban jegyezte be a Gyarapodó Magyarországért Alapítványt, ami abban az évben több mint 200 millió forint támogatást kapott – ez a párt összes költségvetésének mitegy 40 százalékát teszi ki. Az összeg jelentőségét mutatja, hogy a pártnak juttatott állami támogatás évente körülbelül félmilliárd forint, vagyis az alapítvány pénze mintegy 40 százalékkal toldja meg a költségvetést.

A pártnak elvileg már 2010-re, parlamentbe jutásának évére is járt volna fél évi alapítványi apanázs - ez azonban a bejegyzésben történt késlekedés miatt elmaradt. A Jobbik – főleg Novák Előd - az '56-os szabadságharcos Pongrátz Gergely nevét szerette volna megszerezni az alapítvány számára, de addig huzakodtak a kiszemelt névadó leszármazottaival, míg a végén kicsúsztak a törvény által megszabott időből.

Az ATV megkereste Novák Elődöt is, de a Jobbik alelnöke már nem emlékezett a vita részleteire, csak arra: ő nagy híve volt annak, hogy „alapító atyánkról” nevezzék el az alapítványt. Szabó Gábor pártigazgató sem tudta felidézni a pártalapítvány elnevezéséről folyó vitát.

A probléma abból adódott, hogy a bíróság az alapítvány bejegyzési procedúrája során arra szólította fel a Jobbikot, hogy mellékelje Pongrátz Gergely örököseinek írásos beleegyező nyilatkozatát is. Ez már nehézkesnek bizonyult, mivel – Novák Előd visszaemlékezése szerint – a néhai szabadságharcos gyerekei az Egyesült Államokban élnek, magyarul már nem beszéltek. És amikor 2010 decemberében a hagyatékot kezelő ügyvéd közvetítésével végre az egyik leszármazottól válasz érkezett, arról is kiderül, hogy nem felel meg a bírósági követleményeknek. Ezért a Jobbik kénytelen volt újraindítani a pártalapítvány bejegyzési procedúráját, ami így csak 2011 márciusára történt meg – ekkor már „Gyarapodó Magyarországért Alapítvány” néven.

Szabó Gábor pártigazgató szerint ők folyamatosan tájékoztatták az alapítvány bejegyzésének nehézségeiről a támogatásért illetékes Nemzetgazdasági Minisztériumot, ahol mindig arról biztosították őket, hogy a bejegyzés elhúzódása miatt nem fog elveszni a költségvetési támogatás. Ehhez képest áprilisában csak a 2011-es év első két negyedévi támogatását kapták meg, az előző évit nem. És hiába tiltakoztak a minisztériumnál, ott csak elutasító választ kaptak.

A pártigazgató szerint nem a párton belül kell keresni a felelőst, mert a felelősség inkább az őket félretájékoztatóké. Szabó Gábor az ATV-nek azt is elmondta, hogy igazukat peres úton kívánják bizonyítani. Az ügyben a Nemzetgazdasági Minisztérium még nem nyilatkozott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?