Már a keresztnevekben is szétszakadt az ország

2013.04.03. 15:26 Módosítva: 2013.04.03. 15:27

A magyar lakosság keresztneveinek gyakorisága alapján minden huszadik magyarnak van ritka neve – mutatja ki a Tárki szerdán publikált „Háztartás Monitor 2012” elnevezésű kutatása.

A 2000 háztartásban élő közel 5000 magyar lakos körében végzett felmérés szerint a ritka nevek aránya sokkal nagyobb a fiatalok között: a 30 év alatti korosztályban arányuk 10 százalék, a középkorúak és a hatvan éven felüliek között viszont csak két-két százalék. A 10 év alattiak és a 80 év felettiek keresztnevei között már lényegében nincs is átfedés, ami a névadási szokások gyökeres megváltozását mutatja. A nyolcvan év felettiek körében a leggyakoribb a Mária (11 százalék) és az Erzsébet (9 százalék), a tíz évnél fiatalabbak neveinek megoszlása más sokkal egyenletesebb, körükben a Máté vezet három százalékkal, őt követi a Bence, Hanna, Jázmin, Lili, Luca, Vivien, Nikolett, Dávid, Péter két-két százalékos gyakorisággal.

A Tárki szerint a szokatlanabb keresztnevek inkább a szegényebb háztartásokban élőkre és a fiatalokra jellemző: míg a társadalom legszegényebb tizedében az emberek 16 százaléka visel valamilyen ritkább nevet, addig ez az arány a felső négy társadalmi kategórában mindössze kettő vagy három százalékra rúg. A Tárki kérdezőbiztosai a kutatás során összesen 400 különböző keresztnevet jegyeztek fel. Ezek közül ritáknak azokat a keresztneveket minősítették, melyek legfeljebb kétszer fordultak elő – ez az összes háztartástag 5 százalékára volt jellemző.