Fideszes rúgott ki fideszest Fejérben

2013.04.03. 11:25

Úgy vett fel embereket a kormányhivatalba, hogy arról előzetesen nem egyeztetett – mondta az Indexnek Dorkota Lajos, a Fejér megyei kormánymegbízott arról, hogy miért kérte helyettesének a felmentését.

A Fejér Megyei Kormányhivatal kedden este közölte: Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter felmentette posztjáról a megyei kormányhivatal főigazgatóját, Balogh Ibolyát. A főigazgató felmentését Dorkota kezdeményezte. A közlemény mindössze annyit írt: megrendült a bizalom a főigazgató és a kormánymegbízott között, ez pedig nehezítette a kormányhivatal működését.

Dorkota az Indexnek azt mondta, hogy a helyettese úgy vett dolgozókat a kormányhivatalba, hogy arról előzetesen nem tájékoztatta őt. Ez pedig feszültséghez vezetett közöttük. A fideszes politikus hozzátette: további részleteket arra hivatkozva nem akar mondani az ügyről, hogy ezek a bíróság elé kerülhetnek, ha Balog eljárást kezdeményez a felmentése miatt.

A kormány még 2010-ben kezdte meg a közigazgatás átalakítását, ennek részeként 2011 januárjától létrehozták a megyei kormányhivatalokat, amelyek az állami kontrollt jelentik az önkormányzatok felett. A kormányhivatalok politikai vezetéséért a kormánymegbízottak felelnek. A szakmai irányítás a főigazgatóhoz tartozik, aki egyben a kormánymegbízott helyettese is.

A Fejér Megyei Kormányhivatalt vezető Dorkota fideszes parlamenti képviselő is egyben. A politikus 1993-ban lépett be a Fideszbe, 1998 óta parlamenti képviselő. Balogh Ibolya 2006 és 2010 között ugyancsak fideszes politikusként a Fejér Megyei Közgyűlés vezetője volt.