Húsvétkor józanabbak voltak a sofőrök,
mint az év más időszakában

2013.04.03. 19:24 Módosítva: 2013.04.03. 19:26

Az átlagosnál kevesebb ittas vezető közlekedett az utakon idén húsvétkor. A Józan Húsvét elnevezésű akció során 15 ezer embert ellenőriztek a rendőrök, 324-szer mutattak ki alkoholt. Ez az érték 2,12 százalékot jelent, ami alacsonyabb, mint amit a bejelentés nélkül végzett ellenőrzéseknél tapasztaltak (4 százalék).

Ötvennégy jogosítványt vettek el a helyszínen, ebből ötvenkettőt ittasság miatt vontak be. Helyszíni bírságot 2454 esetben szabtak ki, 450 szabálysértési eljárást indítottak, 82 büntető-feljelentést tettek, és 2737 közigazgatási eljárást kezdeményeztek.

Az ünnepek alatt egyetlen halálos baleset sem történt, míg tavaly ilyenkor négyen vesztették életüket.

Fejér megyében például a rendőrök 628-szor szondáztattak, 11 sofőrről derült ki, hogy ivott, mielőtt autóba ült. A biciklisek sem úszták meg az ellenőrzést, az ő esetükben hatszor kellett intézkedniük a rendőröknek.

Győr-Moson-Sopron megyében 2198 járművezetőt szondáztattak meg, itt is 11 autósnál és 6 kerékpárosnál mutatott a műszer a megengedettnél magasabb véralkoholszintet. Ketten engedély nélkül vezettek, ketten rosszul kanyarodtak vagy fordultak.

Egy felmérés szerint az év végi ünnepeket követően a húsvéti időszakban volt a legnagyobb a borfogyasztás. Ilyenkor három liter bort és két-három üveg pezsgőt iszik meg egy átlag magyar, írja a turizmus.com