Szabadulást ígértek, három évet kaptak

2013.04.03. 13:12

Jogerősen három év fogházbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla szerdán egy gyulai házaspárt. Hatmillió forint fejében azt ígérték ismerősüknek, elintézik rokonai kiengedését az előzetes letartoztatásból.

Stégermájer Anna és férje, Stégermájer Zoltán 2009 nyarán felkeresték egy velük korábban munkakapcsolatban lévő ismerésüket, azt állítva: titkosszolgálati kapcsolataik révén el tudják intézni, hogy a férfi két unokatestvérét - akik csoportosan elkövetett rablás gyanúja miatt voltak előzetesben - szabadon engedjék.

A házaspár 2009. augusztus 15-én találkozott Gyulán az előzetesben lévő gyanúsítottak rokonaival, akik azt kérték, hogy egy harmadik férfi szabadulását is intézzék el. A vádlottak ekkor kimentek a szobából, azt a látszatot keltették, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatalnál lévő befolyásos kapcsolatukhoz telefonálnak, majd  közölték, hogy a három személy előzetes letartóztatásának megszüntetése összesen 12 millió forintba kerül.

Ennek fele a titkosszolgálati kapcsolatok lefizetéséhez szükséges, a másik 6 millió forintot pedig egy kecskeméti ügyvédnek kell kifizetni, aki majd ellátja a letartóztatottak védelmét.

A rokonok végül nem bízták meg az ügyvédet a védelemmel, de a vádlottaknak, több részletben, kifizették a 6 millió forintot. A házaspár a "titkosszolgálati illetékes megvesztegetésére" átvett összeget a saját céljaira használta fel.

A táblabíróság társtettesként elkövetett befolyással üzérkedés bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottakat, akiket jogerősen három-három év fogházbüntetéssel sújtott.