Négy évet kapott a NAV-csoportvezető

2013.04.04. 14:57

P. István kenőpénzért szabálytalanul intézte az adóraktári engedélyek kiadását, a szegedi ítélőtábla jogerősen négy év börtönre ítélte.

A kecskeméti férfi 1997-től dolgozott a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, illetve elődeinél, a bűncselekményt a kecskeméti regionális ellenőrzési központ egyik csoportvezetőjeként követte el. Ő vizsgálta azt, hogy az adóraktári engedélyt kérő vállalkozások telephelyei megfelelnek-e a jövedéki törvény előírásának. (Az adóraktár olyan hely, ahol jövedékiadó-köteles termékek előállítása, adózatlan tárolása, átvétele, kiadása végezhető.)

2008 tavaszán egy soltvadkerti cég kért adóraktári engedélyt, de a hivatal ezt köztartozás miatt elutasította. A cég képviselője megkereste a vádlottat, aki később egy beszélgetés során felajánlotta, hogy 300 ezer forint kenőpénz fejében megoldja az engedély kiadását, ha kifizetnek 100 ezer forint köztartozást. Egy másik vállalkozás jövedéki tartozása felett szintén 300 ezer forintért volt hajlandó szemet hunyni.

A táblabíróság P. Istvánt kétrendbeli, fontosabb ügyekben intézkedő hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettében mondta ki bűnösnek, és jogerősen négy év börtönre ítélte.