Ödön
1 °C
11 °C

Ötmilliárdra nőtt a Századvég megbízása

2013.04.04. 10:03 Módosítva: 2013-04-04 10:23:09

Három év alatt bruttó 4,7 milliárd forintot fizethet ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Századvég konzorciumának közvélemény-kutatásra, tanulmánykészítésre és tanácsadásra, írja a Napi Gazdaság. A cégek dolgoznak a Fidesz-frakciónak, az MFB-nek és az NMHH-nak is.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) februárban újabb kiegészítő megbízást adott a Századvég konzorciumának közvélemény-kutatások és tanulmányok készítésére, valamint szakpolitikai kutatással alátámasztott tanácsadásra nettó 196 millió forint keretösszegben.

A minisztérium honlapján közzétett szerződéses adatok szerint a Századvég Politikai Iskola Alapítvány, a Strategopolis Kft. és a Századvég Gazdaságkutató Zrt. konzorciumával 2011. december 8-án nettó 1,110 milliárd forintos, majd három hónappal később, 2012. február 23-án újabb nettó 2,417 milliárd forint keretösszegű megállapodást írtak alá. Az új vállalkozási szerződés ezeket fejeli meg.

A keretösszegek teljes lehívása esetén összesen nettó 3,723 milliárd forintot (plusz 27 százalék áfa) fizethetnek ki a konzorciumnak a szerződésekben rögzítettek szerint − közölte az NFM.

A Századvég-csoportnak szinte minden területre kiterjedően kell a kormányzatnak szakpolitikai tanácsokat adni. A témák közt szerepel a nemzetközi gazdaságfejlesztés, szociálpolitika, társadalom-, ifjúság- és esélyegyenlőség-politika, innováció, médiapolitika és médiapiac, kultúrpolitika, energetika és fenntartható fejlődés, foglalkoztatáspolitika, környezetvédelem, informatika és kommunikáció, közigazgatás, önkormányzatok, területfejlesztés, vagyongazdálkodás, európai uniós támogatások elosztása és lehívása, infrastruktúra, kritikus infrastruktúra-biztonság, valamint a kis- és középvállalkozások fejlesztése. A Miniszterelnökség is részt vesz az elvégzendő feladatok szakmai tartalmának meghatározásában, illetve az elvégzett feladatok ellenőrzésében. A konzorciumot bevonják a jogszabály-előkészítésbe is.

A Századvég folyóiratot és szellemi műhelyt 1985-ben alapította Stumpf István politológus, volt miniszter, jelenleg alkotmánybíró. (Az alapítvány elnöke most Lánczi András, igazgatója G. Fodor Gábor.) A Századvég Gazdaságkutató Zrt.-t 2010. március végén hozta létre Giró-Szász András politológus, jelenlegi kormányszóvivő és Heim Péter közgazdász, aki az igazgatóság elnöki székét is elfoglalja. Giró-Szász 2011 szeptemberében, kormányszóvivői kinevezését követően lemondott igazgatósági tagságáról és tulajdonosként is törölték a cégnyilvántartásból.

A Strategopolis Kft.-t stratégiai elemző és kommunikációs tanácsadó cégként 2006-ban alapították, ügyvezetője és egyik tulajdonosa 2011 szeptemberéig Giró-Szász András volt. A cég tulajdonosa a hatályos cégadatok szerint Heim Péter és Molnár Norbert Imre, a Századvég Zrt. gazdasági ügyintézője. Az ügyvezetői posztot jelenleg Szalay-Bobrovniczky Kristóf, a Századvég Alapítvány elnökhelyettese, a Századvég Zrt. igazgatóságának tagja és Várkonyi Gáspár, a Századvég Zrt. gazdasági igazgatója tölti be.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?