Rendőrök vitték kórházba a dunakeszi lányt

2013.04.04. 11:58

„Saci jól van, és ez a lényeg. Megérkezett a váci kórházba. Úgy láttam jónak, hogy a félbe maradt pszichiátriai kezelését folytatni kell” – mondta Szabó Zsuzsanna, a múlt szombaton eltűnt 18 éves dunakeszi Sarolta édesanyja az Indexnek.

A lány kedden este, az RTL Klub Híradójában látta az eltűnésével kapcsolatos riportot, és telefonált az édesanyjának, aki akkor már négy napja nem tudott róla semmit, és a Facebookon, és civilek segítségével kereste. „Először nem akarta, hogy odamenjek, de végül azt megengedte, hogy találkozzunk annál a telefonfülkénél, ahonnan hívott” – mondta az édesanya, aki autóval ment a fülkéhez szerda késő este. Kiderült, hogy Sarolta egy gyöngyösi házban töltötte azokat a napokat, amíg keresték. „Amikor felhívott, akkor is csak annyit mondott, hogy jól van, és ne keressem, ne kerestessem, mert látta magát a tévében. Félinformációkból próbálom kitalálni, mi történt, de a legrosszabb rémálmaim szerencsére nem bizonyultak igaznak, nem fagyoskodott odakint, nem éhezett. Ő azt mondja, egy barátnője lakik abban a gyöngyösi házban, ahol volt, de feltételezem, hogy egy fiatalember, és feltehetően egy románc is áll a háttérben. Egy kamasz életébe ez simán belefér. Kívülről láttam csak azt a házat, ahol végig volt, nem engedett be.”

Nem akart hazamenni

A lány nem akart az édesanyjával hazamenni. Elmúlt 18 éves, viszont pszichiátriai kezelés alatt áll, ezért édesanyja úgy döntött, hogy a rendőrség bevonásával visszaviteti a lakóhelyük szerint illetékes kórházba, Vácra. „Bármiről próbáltam vele beszélgetni, folyamatosan visszatért egy dologhoz, ami az a tünetes, beszűkült motívum, ami a betegségét jellemzi. A gyógyszerek hatásainak csökkenését is éreztem rajta, ami nem tett jót neki, ezért döntöttem amellett, hogy bár elmúlt 18 éves, és ő nem akar, mégis kórházba kell mennie.” A kórházig Sarolta még hajlandó volt édesanyja autóján menni, ekkor már édesapja is csatlakozott hozzájuk, és a szülők egyetértettek az orvosi kezelés szükségességével.

A kórházba viszont csak rendőri segítséggel sikerült bevinniük a lányt. „Bizonytalanság volt bennem, hogy mit tegyek, mert Saci a szemembe nézett, és azt mondta, hogy anyu, csak ezt az egyet kérem az életben, hogy ezt ne tedd meg velem. Meginogtam, de aztán az édesapjával együtt úgy döntöttünk, orvosi felügyelet kell neki, és bármilyen fájdalmas, ez a legjobb megoldás” – mondta Szabó Zsuzsanna.

Ebben a kórházban kezelték korábban is a lányt, eltűnése előtt két nappal azért engedték el, hogy a budapesti Semmelweis Egyetem pszichiátriai klinikáján részt vehessen egy orvosi interjún. Ez nem történt meg, a lány ugyanis ekkor tűnt el, az édesanya szerint feltehetően azért, mert nem értett egyet pszichés betegsége miatti gyógyszeres, kórházi kezelésének folytatásával.

„A váci kórházzal és a Semmelweis Egyetem pszichiátriájával közösen erőfeszítéseket fogunk tenni, hogy Saci épülését jelentő gyógyszeres és pszichoterápiás kezelést végig lefolytassa. Tudom, hogy segíteni fog rajta” – mondta az anya, aki a kórháztól úgy tudja, hogy bár lány a jogszabályok értelmében elhagyhatná a kórházat, mert még nincs bírói végzés a kényszerintézkedésről, de az intézkedést és kényszerkezelést elrendelő bírói szemle már csütörtökön megvalósul.