Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szemétlerakónak használják a Sólyom-szigetet

2013.04.04. 15:24 Módosítva: 2013-04-05 00:11:42

A Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány a tavalyi nagymarosi fakivágással kapcsolatos cikkünk témájának fejleményeiről tájékoztatott. Az alapítvány információi szerint a brutális fairtást már a Vízügyi Igazgatóság is félresikerült akciónak értékeli, de mégsem tesznek semmit annak érdekében, hogy helyrehozzák, amit elrontottak.


Nagyobb térképre váltás

A háborús állapotok nyomai még most is látszódnak, de ami még rosszabb, az elmúlt évben a területet szemétlerakónak kezdték használni, ezért nagymarosi civilek és a Magosfa április 6-án, szombaton, 13 órára szemétszedő akciót hirdetett az időjárástól függetlenül. Találkozás a kerékpárút és a Sólyom- szigeti bekötő út kereszteződésénél. Az akcióhoz folyamatosan lehet csatlakozni a délután folyamán. Gumikesztyűket, zsákokat, szerszámokat a Magosfa Alapítvány biztosít, de kérik, aki teheti, gumicsizmában jöjjön.

A jelenleg még nagyrészt száraz, nem víz alatt álló területen a szemét összegyűjtését fontos elvégezni a Duna soron következő áradása előtt, hogy a szemetet ne sodorja el a víz. A Sólyom-szigetet körbeölelő Duna-mellékág mindkét mederrészében jelentős mennyiségű hulladék gyűlt össze.

Előzmény: a nagymarosi Sólyom-sziget mellett tavaly májusban óriási fákat vágtak ki nagy mennyiségben a Duna árterében, ráadásul költési időszakban. A terület, mint ahogy az egész dunai ártéri rész Natura 2000 területnek minősül. A Közép-Dunavölgyi Vízügyi Igazgatóság (KDVVIZIG), aki a kivágásra engedélyt adott, az önkormányzatnak sem szólt az akcióról, a favágók pedig szörnyű állapotban hagyták maguk mögött a területet.