Szemétlerakónak használják a Sólyom-szigetet

2013.04.04. 15:24 Módosítva: 2013.04.05. 00:11

A Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány a tavalyi nagymarosi fakivágással kapcsolatos cikkünk témájának fejleményeiről tájékoztatott. Az alapítvány információi szerint a brutális fairtást már a Vízügyi Igazgatóság is félresikerült akciónak értékeli, de mégsem tesznek semmit annak érdekében, hogy helyrehozzák, amit elrontottak.


Nagyobb térképre váltás

A háborús állapotok nyomai még most is látszódnak, de ami még rosszabb, az elmúlt évben a területet szemétlerakónak kezdték használni, ezért nagymarosi civilek és a Magosfa április 6-án, szombaton, 13 órára szemétszedő akciót hirdetett az időjárástól függetlenül. Találkozás a kerékpárút és a Sólyom- szigeti bekötő út kereszteződésénél. Az akcióhoz folyamatosan lehet csatlakozni a délután folyamán. Gumikesztyűket, zsákokat, szerszámokat a Magosfa Alapítvány biztosít, de kérik, aki teheti, gumicsizmában jöjjön.

A jelenleg még nagyrészt száraz, nem víz alatt álló területen a szemét összegyűjtését fontos elvégezni a Duna soron következő áradása előtt, hogy a szemetet ne sodorja el a víz. A Sólyom-szigetet körbeölelő Duna-mellékág mindkét mederrészében jelentős mennyiségű hulladék gyűlt össze.

Előzmény: a nagymarosi Sólyom-sziget mellett tavaly májusban óriási fákat vágtak ki nagy mennyiségben a Duna árterében, ráadásul költési időszakban. A terület, mint ahogy az egész dunai ártéri rész Natura 2000 területnek minősül. A Közép-Dunavölgyi Vízügyi Igazgatóság (KDVVIZIG), aki a kivágásra engedélyt adott, az önkormányzatnak sem szólt az akcióról, a favágók pedig szörnyű állapotban hagyták maguk mögött a területet.