A korábban gazdasági társaságként működő kórházak adósságát is rendezi az állam

2013.04.05. 13:04

Az állami fenntartásba vett, korábban gazdasági társasági formában működő kórházak felhalmozódott adósságait is rendezi a kormány, a döntés értelmében 9,5 milliárd forintot fordítanak erre.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi államtitkársága pénteken közölte, hogy a felhasználható összeget egyebek mellett a 2013. április 1-jén fennálló hitel-, kölcsön-, faktorszerződések, kezességek, garanciavállalások, illetve a szerződésben kapott, legalább 365 nap időtartamú halasztott fizetés, részletfizetés és a még ki nem fizetett ellenérték rendezésére, váltó, továbbá hitelviszonyt megtestesítő értékpapír kiváltására, valamint pénzügyi lízing fedezeteként kell biztosítani.

Felidézték, hogy a 2012-es átvétel után kizárólagos állami tulajdonba került, de még gazdasági társasági formában működő kórházak 2013. április 1-jétől költségvetési intézményként működnek tovább. Jelezték: ez a forma stabilitást jelent mind a betegeknek, mind a munkavállalóknak.

A tárca tájékoztatása szerint az átalakulás előtt a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) a zökkenőmentes átállás és a dolgozók érdekében az elmúlt hetekben folyamatosan egyeztetett az érintett társszervezetekkel és a felettes szerv képviselőivel, valamint az érintett kórházak főigazgatóival, vezetőivel. Ennek köszönhetően az átalakulás eddig a részletesen kidolgozott forgatókönyv szerint, a jogszabályoknak megfelelően zajlott – tették hozzá.

Az államtitkárság megjegyezte: az elmúlt évben történt állami átvétel után végzett felmérés adatai szerint a gazdasági társaság mint működtetési forma nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az intézmények működését nagymértékben nehezítette a korábbi időszakban keletkezett adósságok törlesztése, amely probléma végleges megoldása a költségvetési törvény e módosítása által lehetővé válik – zárult a közlemény.