Problémás a titkoszolgálati átvilágítás

2013.04.05. 14:49

Szabó Máté ombudsman a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény felülvizsgálatát és módosítását javasolja. Kezdeményezte azt is, hogy a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjaival szemben szüntessék meg a kötelező hazugságvizsgálatot.

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának az MTI-nek küldött közleménye szerint Szabó Máté részben állampolgári panasz alapján, részben hivatalból vizsgálta a nemzetbiztonsági ellenőrzéseket, illetve az azokkal összefüggő törvényi rendelkezések alkalmazását.

Az ombudsman megállapította, hogy a nemzetbiztonsági érdek legitim célja lehet a magánszféra korlátozásának, ezért a nemzetbiztonsági ellenőrzés önmagában nem ellentétes a magánszféra tiszteletben tartásához való joggal.

De arra is rámutatott, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény hiányosságai "veszélyeztethetik a jogbiztonságot, a törvény előtti egyenlőséget és a tisztességes eljáráshoz való jogot".

Szabó Máté kiemelte: a nemzetbiztonsági ellenőrzésen átesett egyén nem ismerheti meg, hogy a foglalkoztatása, esetleg továbbfoglalkoztatása akadályaként hol, mikor, milyen bűncselekmény elkövetése miatt merült fel "kockázati tényező".

Kitért továbbá arra, ha felvetődik az ellenőrzött személyiségében rejlő "kockázati tényező gyanúja", az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatójának el kell rendelnie a poligráfos hazugságvizsgálatot, amire őt miniszteri utasítás kötelezi. Szabó Máté szerint még ha az érintett beleegyezik is a vizsgálatba, a biológiai, neurofizikai reakcióvizsgáló eszközök alkalmazása alapvetően ellentétes a jogbiztonság követelményével és az emberi méltósághoz való joggal.

Az ombudsman arra is rámutatott, hogy a nemzetbiztonsági ellenőrzés érintettje számára nincs bírósági jogorvoslat, és ez sérti a jogorvoslathoz való jogot

Megállapításait az alapjogi biztos megküldte a közigazgatási és igazságügyi miniszternek, a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény felülvizsgálatát és módosítását javasolva. A belügyminiszternél kezdeményezte, hogy a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjaival szemben szüntessék meg kötelező poligráfos vizsgálatot.