Jenő
-3 °C
6 °C

A Volánbusz nem tett le az elővárosi járatokról

2013.04.06. 17:14

A Volánbusz Zrt. továbbra is készül az agglomerációs buszjáratok üzemeltetésének átvételére, noha az ennek érdekében kiírt tendere a benyújtott pályázatok formai érvénytelensége miatt eredménytelenül zárult – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kommunikációs főosztálya szombaton. A tárca közleménye szerint a Volánbusz tenderének eredménytelensége a feladatok május 1-jével tervezett átadás-átvétele ellehetetlenült.

Az NFM legfontosabb kötelezettségének a szolgáltatás folyamatos fenntartását, az ellátás zavartalan biztosítását tartja. Ezzel kapcsolatban felhívták a figyelmet: az európai uniós előírások vis maior esetén lehetővé teszik, hogy a közvetlenül megbízott szolgáltatónak legfeljebb két évre meghosszabbítsák az üzemeltetést. A szaktárca hamarosan dönt arról, hogy ezt a megoldást választja-e, és ha igen, milyen időtartamra hagyja meg a BKV-nál a járatok közlekedtetését.

A Volánbusz ugyanakkor továbbra is készül a járatok szabályszerűen elhalasztható, de középtávon elkerülhetetlen átvételére – közölte a fejlesztési minisztérium, jelezve, hogy a társaság járműbeszerzési kiírása jelenleg is nyitott. A szolgáltató a tender eredményes lezárása esetén, a szükséges eszközök és munkaerő birtokában akár már idén képes lehet az üzemeltetésre.

Az NFM hangsúlyozta, kilenc Budapest környéki település több tízezer lakójának folyamatos ellátása érdekében a magyar és EU-s jogszabályi lehetőségekhez illeszkedő, felelős döntést fog hozni az elővárosi buszjáratok további sorsáról. Bár a szolgáltatás idén májustól előreláthatóan nem változik, a későbbiekben – elsősorban a korszerű járművek tervezett forgalomba állítása miatt – a színvonal emelkedése várható a jelenlegi menetrendi szerkezet és tarifák fenntartása mellett – jegyezték meg.

A közlemény szerint a buszvonalak átvételével a kormányzatnak célja, hogy ezzel is hozzájáruljon „az elavult technológiával és műszaki körülmények között működő, évről évre egyre nagyobb veszteséget felhalmozó fővárosi közösségi közlekedés ésszerűsítéshez”.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?