Kétszázezer hektárt öntött el a víz

2013.04.06. 12:55

Az árvíz tekintetében péntek óta sehol nem történt jelentős változás az országban, az időjárás sem rontja jelentősen az ár- és belvízi helyzetet. Több folyón ugyan a legmagasabb fokozatú árvízvédelmi készültség van érvényben, de a katasztrófavédőknek igazán sok feladatot jelenleg a belvíz ad, az elöntött területek nagysága lassan megközelíti a 200 ezer hektárt – tájékoztatta az indexet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Szombat reggel a folyók hazai szakaszának 1615 kilométeres hosszán – Tisza, Bodrog, Tarna, Túr, Mura – elsőfokú, 639kilométer hosszon – Ipoly, Fehér-Körös, Lónyai főcsatorna, Rába, Sajó, Zagyva – másodfokú, míg 533 kilométeren – Berettyó, Hortobágy-Berettyó, Fehér-, Fekete-, Sebes-, Kettős- és Hármas-Körös, Kraszna, Takta, Zala – hármas fokozatú védekezés zajlott. Azóta a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Fetivizig) tájékoztatása szerint a Túron másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el.

Hat megye tíz településén árvízi, 13 megye 80 településén pedig belvízi védekezést folytatnak, a belvízzel elöntött terület nagysága országosan 192 ezer hektár, csaknem húszezer hektárral több, mint két nappal ezelőtt. Összesen 313szivattyúval igyekeznek az ár- és belvízi helyzeten javítani, eddig 20 300 homokzsákot helyeztek ki.

Belvíz miatt eddig az országban összesen 17 embert kellett kitelepíteni otthonából, legutóbb Baranya megyében Siklóson, ahol löszfalomlás miatt két épület hat lakóját kellett menteni.

Áradások a Közép-Tisza vidékén

A Tisza középső szakaszán, a Körösökön, valamint a Hortobágy-Berettyón egyaránt áradás tapasztalható, a Zagyván viszont lassú apadás indult meg. Az áradás elleni védekezés már több mint félezer embert szólított a gátakra.

A Tisza felső vízgyűjtőin eddig lehullott csapadék következtében a folyón Vásárosnaménynál tetőzés közeli helyzetben van a kialakult árhullám. A jelenleg rendelkezésre álló adatokból készített előrejelzés alapján a Tisza középső szakaszán a most tetőző árhullám utoléri az előzőt, így a várható tetőzések módosulnak. Eszerint Szolnoknál 855 centiméteren április 18-án tetőzik a folyó. Az eddigi rekordvízállást a megyeszékhelynél 2000 áprilisában mérték 1041 centiméteres értéken.

A Körösök továbbra is áradnak. A Hármas-Körös vízállása szombaton Szarvasnál 807 centiméter volt, ezzel meghaladta a harmadfokú árvízvédelmi készültséghez rendelt 800 centiméteres szintet. A Körösök vízrendszerében kialakult árhullámok hatására a Hármas-Körösön továbbra is folyamatos áradással kell számolni.

Beindult a hortobágyi szivattyú

Mezőtúron 24 ideiglenes szivattyúállást telepítettek, ezek szombat délelőtt 10 óra óta másodpercenként 12 köbméter vizet képesek átemelni a Hármas-Körösbe – közölte a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság. Szükség esetén ez a kapacitás növelhető.

A mezőtúri és ágotai árvízkapu pénteki lezárásával a Hortobágy-Berettyó folyó maga is egy víztározóvá vált. A Hortobágy-Berettyón Borznál szombat reggel 399 centiméter volt a vízállás, a folyón harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A Berettyó torkolati szakaszán is harmadfokú a készültség, Szeghalomnál szombat reggel 529 centiméter volt a vízállás. A vízszint egy nap alatt 21 centiméterrel nőtt, az áradás pedig folytatódik.

Utakat zártak le

Több útszakaszt is lezártak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az árvízi helyzet miatt – írja a police.hu. Nem lehet közlekedni Sajókaza és Sajóivánka között a 2603-as számú úton, Kesznyét és Sajókörös között a 36107-es számú úton, továbbá le van zárva a 3601-es út Muhi és Köröm között, az ároktői komphoz vezető út, valamint a Dédestapolcsány és Tardona közötti útszakasz is.

Veszprém megyében négy utat zártak le a forgalom elől, Győr-Sopron-Moson megyében kettő, Tolnában pedig egy út hosszabb-rövidebb szakaszán nem lehet közlekedni. Az Útinform tájékoztatása szerint szombat délután várhatóan lezárják a Marcaltőre vezető utat is.