Judit
2 °C
7 °C

Orosz megfigyelők repülnek felettünk

2013.04.06. 23:14

A Nyitott Égbolt Szerződés alapján orosz ellenőrök megfigyelő repüléseket hajtanak végre vasárnaptól szombatig Magyarország és Románia felett, illetve ugyanebben az időszakban francia és amerikai ellenőrök Oroszország légterében végeznek megfigyelő repüléseket – közölte szombaton az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint az orosz ellenőrök An-30B típusú repülőgéppel végzik április 7-től 13-ig a megfigyelő repüléseket Magyarország és Románia légterében. A megfigyelők repülőgépe Kecskemétről, illetve Bukarestből indulva végzi a repüléseket, Magyarország területe felett a korábban kijelölt útvonalon legfeljebb 860 kilométert tesznek meg, míg Románia felett 900 kilométert. Ugyanebben az időszakban francia és amerikai ellenőrök hajtanak végre megfigyelő repüléseket Oroszország felett C-130H típusú gépekkel.

A fegyvertelen ellenőrző repüléseket lehetővé tevő Nyitott Égbolt Szerződést 1992-ben írta alá 25 állam, és azóta még kilenc csatlakozott hozzá. A megállapodás alapján eddig több száz ellenőrző repülést hajtottak végre a részes államok területe felett Vancouvertől Vlagyivosztokig. A megfigyelő repülések célja a bizalom, a biztonság és a stabilitás erősítése. Orosz ellenőrök tavaly április végén hajtottak végre ilyen repüléseket Magyarország és Románia légterében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?