Csatornatisztítással csalnak Zalában

2013.04.07. 09:57

Több tízezer forintot csalnak ki vállalakozásoktól és hivataloktól színlelt csatornatisztítási munkákkal Zala megyében - írja a megyei rendőrkapitányság közleménye. Nagykanizsán és környékén – másfél év után – ismét csatornatisztítók keresnek fel vállalkozásokat és hivatalokat azzal az indokkal, hogy kötelező szennyvízcsatorna tisztítást kell elvégezniük, vagy megrendelésére érkeztek. Korábban Balatonalmádiban is megjelent egy hasonló banda, ők kérés nélkül tisztítottak csatornát, majd benyújtották a többezres számlát.

Az ilyen jellegű munkához megtévesztően hasonlító formaruhába öltözött férfiak, előzetes egyeztetés vagy bejelentés nélkül érkeznek a kiszemelt címre és azt állítják, hogy a felettes szerv rendelte el a csatornatisztítást, míg vállalkozások esetében a feladatra elsődlegesen kijelölt szolgáltatónak adják ki magukat. A rendőrség szerint közös motívum, hogy minden esetben készpénzt követelnek.

A trükk lényege, hogy vezetőjük rögtön egy munkalapot mutat az áldozatnak és hadarva, szinte alig érthetően, pár ezer forintos munkadíjat emleget, miközben az alkalmazottak már munkába is kezdenek. A szószóló azt a benyomást kelti, hogy ez csak egy általános, rutin karbantartási munka, így aki kicsit is naiv, vagy csak épp ezerfelé kell figyelnie a sok munka vagy vevők miatt, szépen aláírja. Gyorsak, határozottak, udvariasak, nem hagynak piszkot maguk után – hiszen alig csinálnak valamit.

A tízperces színlelt „munka” után az aláírt munkalapra hivatkozva – mely apró betűvel tartalmazza, hogy a pár ezer forint a csatorna folyóméterére vonatkozott – akár negyven-hatvanezer forintot is kérnek. Mindent elkövetnek, hogy a helyszínen megkapják a pénzt, nem riadnak vissza a fenyegetőzéstől sem, arra hivatkozva, hogy a szerződés szerint elvégezték a munkát.

A rendőrség közleménye arra hívja fel a figyelmet, hogy a csatornatisztításra feljogosított cégek csak hívásra, megrendelésre végeznek ilyen jellegű munkát, nincsen hatóságilag előírt csatornatisztíttatási kötelezettség.