Árpád
-2 °C
4 °C

Áder: Mindannyiunk közös útja a romák polgárosodása

2013.04.08. 11:32 Módosítva: 2013-04-08 13:58:25

Mindannyiunk közös útja a romák polgárosodása, a sikeres felzárkózás és az integráció, de ez a feladat sok időt, társadalmi türelmet, megértést, segítségnyújtást, és emberi erőfeszítést, elszánást igényel - írta Áder János köztársasági elnök a nemzetközi romanap alkalmából megfogalmazott üzenetében hétfőn.

Az államfő a romnet.hu hírportálon közzétett ünnepi üzenetében úgy fogalmazott: a nemzeti kisebbségek is azzal válnak a politikai nemzet részeivé, ha megőrzik értékeiket, és azokkal gazdagítják a közösséget, ezért üdvözli és bátorítja mindazokat a kezdeményezéseket és erőfeszítéseket, amelyeket a hazai kisebbségek gazdag kultúrájuk megőrzéséért és hagyományaik megújításáért tesznek.

"A hazai cigányság, az évszázadok óta velünk élő roma közösségek mindig is osztoztak politikai nemzetünk sorsában. Volt, amikor együtt harcoltunk szabadságküzdelmeinkben, és volt, amikor együtt szenvedtük meg a világháborúk véráldozatait vagy a diktatúrák kegyetlen elnyomását. Sorsközösségünk kétségbevonhatatlan. Múltunk a jövőben is összeköt majd minket" - írta a köztársasági elnök.

Ugyanakkor újra meg újra ki kell mondani azt is, hogy aki egy másik embert vallása vagy származása alapján hátrányosan megkülönbeztet, ellene uszít vagy aljas indulatokat gerjeszt, az önmagát zárja ki politikai nemzetünkből - tette hozzá. Áder János utalt arra, hogy a romák jelentős része "olyan nyomorúságos körülmények között él" generációk óta, hogy számukra már-már lehetetlennek tűnik kitörni a szegénység ördögi köréből, de egyetlen kiszolgáltatott helyzetben élő ember mellett sem lehet becsukott szemmel elmenni, meg kell erősítenünk bennük a hitet, hogy bármilyen elkeserítő is a helyzetük, mégsem tekinthető reménytelennek.

Az államfő szerint segíteni, bátorítani kell a reményvesztetteket és hitetlenkedőket, hogy megértsék, a boldogulás legelső feltételét a tanulás, a gyermekek iskoláztatása jelenti, mert Magyarországnak szüksége van az ő tehetségükre, tudásukra, álmaikra, társadalmunknak pedig segíteni és bátorítani kell őket a boldogulásért tett erőfeszítéseikben.

A romák világnapja alkalmából megfogalmazott üzenetében a köztársasági elnök azt írta: "együtt osztozzunk abban a büszkeségben, amit mindazok teljesítménye jelent Magyarország számára, akik roma származású művészként, tudósként, sportolóként vagy saját szakmájuk elhivatott képviselőiként járultak hozzá közös értékeink gyarapításához".

A romák első világkongresszusát 1971-ben Londonban tartották, ezen a küldöttek elfogadták a cigány nép szimbólumait, zászlaját, mottóját, himnuszát, és április 8-át nemzetközi romanapnak nyilvánították.

Az AB-hez fordul az Amnesty International

Az Európai Bizottsághoz fordul az Amnesty International (AI) annak érdekében, hogy a testület lépjen fel a romákat sújtó rasszista diszkriminációval szemben, jelentette be Jeney Orsolya, a szervezet magyarországi igazgatója. Szerinte Magyarországon a romákat érő erőszakos bűncselekményekkel szemben hatékony fellépésre van szükség.

Bejelentette azt is, hogy az AI nemzetközi kampányt indított, amelyben arra kérik Viviane Reding uniós alapjogi biztost, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel lépjen fel a romák diszkriminációjával szemben. A kampánnyal párhuzamosan aláírásgyűjtő akciót is szerveznek, amelyben nemcsak a romák, hanem valamennyi uniós polgár alapjogainak védelmére kérik a biztost.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?