Ízléstelen provokáció az Adj gázt!

2013.04.08. 13:33

Ízléstelen, provokatív akciónak tartja az Élet Menete Alapítvány azt a motoros demonstrációt, amelyet az Élet menete napjára, április 21-re hirdettek meg Budapest belvárosába, a Dohány utcai zsinagóga érintésével.

A holokauszt áldozataira való megemlékezést szervező alapítvány hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: ha a jog eszközével nem megy, a jóérzésű, normális emberek erejével tudnak csak válaszolni az ilyen ízléstelen rendezvényekre, és ezen a napon tízezrekkel többen lesznek azok, akiknek elegük van a rasszizmusból, a szélsőjobból, mert az Élet menete felvonulás szervezői a megemlékezésükkel építik "a normális magyar jövőt", a provokálók pedig rombolják.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vasárnap közleményben szólította fel a hatóságokat, hogy minden rendelkezésükre álló eszközzel akadályozzák meg az Élet menetével egy napra szervezett Magyar motoros menet megtartását, amelynek szervezők az Adj gázt! címet adták, és felvonulásokkal érinteni akarják a zsidó negyedet, a Dohány utcai zsinagóga környékét is.

A Mazsihisz szerint a rendezvény címe félreérthetetlenül utal az Auschwitzban mérges gázzal meggyilkolt több mint négyszázezer magyar kínhalálára, s egyben felhívást jelent a rémtettek megismétlésére.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szintén ízléstelennek és provokatívnak nevezte a rendezvényt, jelezve, a teljes parlamenti frakciójuk elítéli. A motoros felvonulás miatt tiltakozását fejezte ki az LMP is. A Szabad Emberek Magyarországért ugyancsak közleményben tiltakozott a motoros felvonulás ellen.