Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ízléstelen provokáció az Adj gázt!

2013.04.08. 13:33

Ízléstelen, provokatív akciónak tartja az Élet Menete Alapítvány azt a motoros demonstrációt, amelyet az Élet menete napjára, április 21-re hirdettek meg Budapest belvárosába, a Dohány utcai zsinagóga érintésével.

A holokauszt áldozataira való megemlékezést szervező alapítvány hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: ha a jog eszközével nem megy, a jóérzésű, normális emberek erejével tudnak csak válaszolni az ilyen ízléstelen rendezvényekre, és ezen a napon tízezrekkel többen lesznek azok, akiknek elegük van a rasszizmusból, a szélsőjobból, mert az Élet menete felvonulás szervezői a megemlékezésükkel építik "a normális magyar jövőt", a provokálók pedig rombolják.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vasárnap közleményben szólította fel a hatóságokat, hogy minden rendelkezésükre álló eszközzel akadályozzák meg az Élet menetével egy napra szervezett Magyar motoros menet megtartását, amelynek szervezők az Adj gázt! címet adták, és felvonulásokkal érinteni akarják a zsidó negyedet, a Dohány utcai zsinagóga környékét is.

A Mazsihisz szerint a rendezvény címe félreérthetetlenül utal az Auschwitzban mérges gázzal meggyilkolt több mint négyszázezer magyar kínhalálára, s egyben felhívást jelent a rémtettek megismétlésére.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szintén ízléstelennek és provokatívnak nevezte a rendezvényt, jelezve, a teljes parlamenti frakciójuk elítéli. A motoros felvonulás miatt tiltakozását fejezte ki az LMP is. A Szabad Emberek Magyarországért ugyancsak közleményben tiltakozott a motoros felvonulás ellen.