Újra megszavazták a választási törvényt

2013.04.08. 20:04

A parlament hétfőn módosításokkal elfogadta a választási eljárási törvényt, amely korábbi verziójának több pontját januárban alaptörvény-ellenesnek nyilvánította az Alkotmánybíróság. Az újragondolt jogszabályról szóló elemzésünket itt találja.

Az Alkotmánybíróság januárban kaszálta el a novemberben elfogadott választási eljárási törvény több pontját, például a belföldi szavazók regisztrációját. A törvény úgy került az Alkotmánybíróság elé, hogy Áder János köztársasági elnök előzetes normakontrollt kért. A jogszabály nem is lépett hatályba.

A most megszavazott, módosított törvény alapján a magyarországi lakcímmel rendelkezők előzetes feliratkozás nélkül vehetnek részt a választásokon, míg a külföldön élő magyar állampolgárok levélben, az internetes ügyfélkapun vagy a választások hivatalos weboldalán kérhetik felvételüket a névjegyzékbe a Nemzeti Választási Irodánál. Regisztrálniuk kell azoknak is, akik nemzetiségi listákra kívánnak szavazni, illetve akik segítséget kérnek a szavazáshoz. A magyarországi lakcímmel nem rendelkezők augusztus 1-jétől kérhetik felvételüket a névjegyzékbe, a többiek november 1-jétől.

Megszűnik a kampánycsend és a közvélemény-kutatási adatok közzétételének tilalma a szavazás napján, illetve az azelőtti napokban. A korábbi tervekkel ellentétben mozikban is lehet majd politikai hirdetéseket vetíteni.

A parlament most - az alkotmányügyi bizottság zárószavazás előtti javaslatának elfogadásával - törölte a törvényjavaslatból azt a rendelkezést, hogy a szavazást megelőző 48 órában nem lehet politikai reklámot közzétenni, valamint megszüntette a közvélemény-kutatási eredmények nyilvánosságra hozásának moratóriumát is, amely a választást megelőző hat napra szólt volna.
A szavazóköröket április 30. helyett július 31-ig kell kialakítani. Az eljárási törvény arról is rendelkezik, a választásra jogosultak megtilthatják, hogy személyes adataikat kiadják a pártoknak.

A jogszabályt a parlament kormánypárti szavazatokkal fogadta el, a Jobbik-frakció tartózkodott, az MSZP képviselői pedig már korábban kivonultak az ülésteremből.