Leváltották a mentőszolgálat vezetőjét

2013.04.08. 15:44

Mostantól Burány Béla megbízott főigazgató áll az Országos Mentőszolgálat élén, jelentette be Szócska Miklós egészségügyi államtitkár hétfői sajtótájékoztatóján. A mentőszolgálatnak hatékonynak, gyorsnak és mozgékonynak kell lennie, mondta Szócska, aki szerint ez a váltás egyfajta sebességváltást, gyorsítást jelent a mentőszolgálat fejlesztésében.

Szócska szerint nagy figyelmet fordítanak a mentőszolgálat modernizációjára, például központosították a betegszállítás szervezését, mostanáig 120 új mentőautót vettek, és további 200 új mentőautó beszerzése van folyamatban, 60 mentőállomást felújítanak, 22 újat építenek. Szócska kijelentette: a mentés biztonsága eddig is töretlen volt, a mentőszolgálat mindig maradéktalanul helytállt.

A sajtótájékoztatón a mentőszolgálat új megbízott főigazgatója, Burány Béla elmondta: mintegy húszéves mentőszolgálati tapasztalata van, mostanáig a budapesti Honvédkórház sürgősségi betegellátó centrumában dolgozott vezetőként.

Burány Béla elődje Mártai István volt, őt 2010 szeptemberében nevezték ki a mentőszolgálat főigazgatójává. A sajtótájékoztatón Mártai távozásának körülményeiről nem nyilatkozott az államtitkár. Később Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője elmondta, hogy a jövő sürgősségi szakembereinek képzésével foglalkozó sürgősségi akadémia létrehozásával bízta meg Mártai István Szócska.