Orbán megvédi az Élet menetét

2013.04.08. 16:35 Módosítva: 2013.04.08. 17:10

Az Élet menete napján ne lehessen olyan típusú politikai természetű rendezvényeket tartani, amelyek sérthetik a felvonulók emberi méltóságát – erre utasította Orbán Viktor Pintér Sándor belügyminisztert hétfőn a parlamentben. Az azonnali kérdések és válaszok órájában a kormányfő a szocialista Steiner Pál felszólalására reagált így. Orbán Viktor kijelentette: minden eszközzel biztosítani fogják az Élet menetén részt vevők testi épségét, háborítatlan emlékezését és emberi méltóságát.

Steiner Pál azt mondta a motoros felvonulásról, hogy „a vállaltan antiszemita szerveződés” arra készül, hogy otromba módon provokálja, és így meggyalázza az emlékezést több mint 400 ezer magyar zsidó ember meggyilkolására, továbbá hatmillió áldozatra, akiket a haláltáborokban elgázosítottak vagy más módon megöltek.

Az Élet Menete Alapítvány április 21-én tart megemlékezést a holokauszt áldozatairól, egyidőben Nemzeti Érzelmű Motorosok Egyesületének rendezvényével. Míg az Alapítvány célja „a rasszizmustól és szélsőségektől mentes Magyarország építésének támogatása”, a Belügyminisztérium közleménye szerint a motorosok kijelölt időpontja, útvonalterve, valamint annak provokatív elnevezése (Adj gázt!) valamennyi jóérzésű embert sért.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a jogszabályi lehetőségek teljes igénybevételével tiltani fogja a Nemzeti Érzelmű Motorosok Egyesületének felvonulását, közölte a BM.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szintén ízléstelennek és provokatívnak nevezte a rendezvényt, jelezve, a teljes parlamenti frakciójuk elítéli.