Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Listázható az elsősök vallásossága

2013.04.08. 16:14 Módosítva: 2013-04-08 17:31:37
Az adatvédelmi hatóság elnöke szerint nem sérti a személyhez fűződő jogokat, hogy az elsősök szüleinek a beiratkozáskor gyermekük vallását is meg kell jelölni, ha a hittant választják. Péterfalvi Attila szerint erre az adatra a hittanoktatás megszervezéséhez van szükség, és az egyházak csak célhoz kötötten, adott ideig használhatják.

Hétfőn és kedden kell beíratni az első osztályba a gyermekeket. Az új köznevelési törvény szerint nekik és az ötödikeseknek már vagy világi erkölcstanra, vagy felekezeti hittanórára kell járniuk szeptembertől.

A törvény szerint kötelezően az erkölcstan tantárgyat vezetik be, ehelyett választható alternatívaként a felekezeti alapon szervezett hit- és erkölcstan. Ennek megfelelően a nyilatkozatot csak azoknak a szülőknek kell aláírniuk, akik hittanra szeretnék járatni gyereküket.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma arra hívta fel a figyelmet, hogy nem hiteles az a Facebookon terjedő dokumentummásolat, amely a hit- és erkölcstan választásáról szól. A Klebelsberg-központ olyan dokumentumot küldött ki az iskoláknak, amelybe a szülőnek kell beírnia, melyik egyház hittanoktatására jelentkezik. A szülők azok közül az egyházak közül választhatnak, amelyek  az adott intézményben jelezték, hogy vállalják a hit- és erkölcstan megszervezését. Ezeknek a listáját az intézményvezetőnek kell nyilvánosságra hoznia.

Az iskoláknak ténylegesen kiküldött nyilatkozatban olyan kitétel sem szerepel, amely a jogkövetkezményekre figyelmezteti a szülőket. Az Emmi közlése szerint a szülőknek annyit kell vállalniuk, hogy a tanuló számára az egyházi jogi személy által szervezett hit- és erkölcstanoktatás kötelező órává válik, a tanév közben nem változtatható meg a döntés.

A személyes adatok közül a vallásosságra vonatkozó információ különleges adatnak minősül. Az első osztályba kerülő diákok vallásáról így az iskola, az iskola fenntartója és értelemszerűen a hit- és erkölcstan oktatást vállaló egyházi személy is tudomást szerez.

Az intézmény és az érintett egyház is értesül a választásról, tehát kezeli ezt az adatot, de kizárólag a hit- és erkölcstanoktatás megszervezésével kapcsolatban használhatja, válaszolta kérdésünkre Gloviczki Zoltán közoktatási helyettes államtitkár. Az iskola már a fenntartónak is csak az egyes csoportok létszámát jelenti, a neveket nem. További adatvédelmi elem, hogy a rendelet szerint a tanügyi dokumentumokban minden tanuló esetében az „erkölcstan/hit- és erkölcstan” megnevezést kell alkalmazni, így a napló, törzslap vagy bizonyítvány alapján nemhogy a felekezet nem azonosítható, hanem még az sem, hogy erkölcstant vagy hit- és erkölcstant tanult-e a tanuló.

Megvizsgáltuk a szabályozást és a szülők által aláírandó adatlapot, de az nem vet fel aggályokat az adatkezeléssel kapcsolatban – mondta az Index kérdésére Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke. Péterfalvi szerint a hit- és erkölcstan oktatás megszervezéséhez az iskolának és az egyháznak is ismernie kell ezeket az adatokat. Ezeket az egyházak az információszabadságról szóló törvénynek megfelelően, célhoz kötötten, vagyis a cél megvalósításának körében és időszakában használhatják fel. A nyilatkozat ezért nem sérti a magánszférához fűződő jogokat.  

Péterfalvi Attila már korábban véleményezte a minisztériumnak azt a rendeletet, amely a hit- és erkölcstan oktatás megszervezéséről szól. Az Index birtokába jutott levélben azt fejti ki, hogy a szülőnek tényleges választási lehetősége van abban, hogy közöl-e vallásos vagy más meggyőződésére vonatkozó adatokat, ha ugyanis csak az erkölcstan oktatás mellett dönt, nem kell nyilatkozatot tennie.

A rendelet szerint a hittant választók esetében csak a gyermek nevét és osztálya megjelölését adhatják át az egyháznak. Péterfalvi szerint ezen adatok a hitoktató tudomására kell, hogy jussanak, hiszen egyébként meg sem tudná szólítani a gyermekeket. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke a levélben azt írja: "a névadat önmagában, más adatok (például lakcím, születési adatok stb.) nélkül személyazonosításra nem alkalmas, ezért úgy vélem, a tanulók névadatainak továbbítása nem kifogásolandó".

Péterfalvi a levélben még megjegyzi: "ha a tanulók adatainak kezelésével kapcsolatban bárki jogsértést, különösen jogszabályban meg nem engedett adatgyűjtést tapasztal, úgy azt konkrét panasz alapján kész vagyok kivizsgálni."