Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Taxisok gyülekeznek a Parlamentnél

2013.04.08. 10:29
A taxisofőrök rögzített hatósági árat akarnak, mert a taxistársaságok által rájuk kényszerített alacsony tarifákból nem tudnak megélni. A szerdán a fővárosi közgyűlés elé kerülő taxirendelet kiskaput nyitna a társaságoknak: a telefonos tarifa mértékét nem rögzítenék.

Több száz, délelőtt 11-re a szervezők szerint már legalább 500 taxis gyűlt már össze az Alkotmány utcában, közel a Parlamenthez, jelentette a helyszínről tudósítónk. A taxisok a fővárosi közgyűlés elé beterjesztett taxisrendelet tervezet egy pontja ellen tiltakoznak. Az Alkotmány utcában egy sáv le van zárva. A transzparenseken fix tarifát követelnek, az egyik táblára pedig azt írták: létszámszabályozást, ne tömegmészárlást.

Mint azt Telegdy Gábor, a tüntetést szervező Taxi Gépkocsivezetők Független Szakszervezetének alelnöke elmondta, a tervezettel egy fő problémájuk van: egyik változata a telefonos rendelés esetére maximált hatósági árat vezetne be (310 Ft/km), nem pedig rögzített hatósági árat. Ez azt jelentené, hogy a taxisokat eddig kizsigerelő taxistársaságok továbbra is nagyon olcsó árat kínálnának az utasoknak, hiszen az ár nem rögzített, csak az árplafon, és továbbra is mindenki a fuvarszervező cégek által favorizált telefonos rendelést választaná, mert az a legolcsóbb.

Telegdy szerint a fuvarszervezők belekényszerítik a taxisokat abba, hogy lényegében szívességi szolgáltatást végezzenek, mert a telefonos rendelés árán (ami akár 160-180 Ft/km is lehet) nem keresnek semmit. A társaságokat sem tudják elhagyni, mert nem tudnak versenyezni az olcsó taxival, a helyüket pedig betöltené más taxis a társaságnál. A rögzített telefonos tarifa viszont rákényszerítené a taxitársaságokat, hogy reális, 280 Ft/km-es árat kérjenek az utasoktól, amiből már a taxisnak is jutna megélhetésre.

A taxisok követelésével egyetért a fővárosi közgyűlés Jobbik frakciója is, mert a rögzített tarifa jelenti a biztonságot, hogy az utasokat ne nyúlják le esetlegesen a rossz szándékú taxisok, mondta Szabó György képviselő. Álláspontja szerint a tarifákat 2015-től minden év márciusában felül kell vizsgálni, a gépkocsik környezetvédelmi követelményeit pedig úgy megszabni, hogy azok szinkronban legyenek az uniós előírásokkal.

Mint arról beszámoltunk, a taxisrendelet már a március végi közgyűlésen is téma volt, de a döntést akkor elhalasztották azzal a felkiáltással, hogy tovább egyeztetnek a részletkérdésekről.

Az egyeztetés során közeledtek az álláspontok, az autók korábban tervezett teljesítménykorlátját 3 lóerővel csökkentették, a rendelet pedig 2014 január 1 és december 31 között lépne érvénybe.

Az egységesítés, vagyis a rögzített hatósági ár, a sárga-fekete autószín, a kötelező klíma, a bankkártya-elfogadás és a dohányzási tilalom marad.

A tervezetről április 9-i ülésén tárgyal a Fővárosi Közgyűlés.