Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Békemenet Európától is megóvja a hont

2013.04.09. 16:34
A kormány melletti megmozdulásairól ismert Civil Összefogás Fóruma már ezer embert toborzott "civil honvédő seregébe", hogy külföldön is megvédjék Orbánékat a "támadásoktól". Az még kérdés, hogyan.

Már kétezer értelmiségit trombitált össze a Békemenetet is szervező Civil Összefogás Fóruma (CÖF), jelentette be az Civil Együttműködési Tanácskozás Fórumának elnöke, Csizmadia László a polgarportal.hu-n. A Szellemi Honvédelem című kiáltványhoz csatlakozók közül Csizmadia szerint több mint ezren jelezték, hogy a szervezet napi munkájában is részt vennének. Állítása szerint felállt egy „civil honvédő hadsereg”, mely kész reagálni minden „támadásra”, és nem hagyja, hogy „bárki is gyalázza Magyarországot, a magyar kormányt, s semmibe vegye történelmünket, kultúránkat”. A nyilatkozatba azt is beleírták, hogy "kulturáltan, a tények mentén" akarnak munkálkodni.

A toborzásra az sarkallta a kormánypárti – és az Átlátszó adatai alapján busás kormányzati támogatást élvező – civil szervezetet, hogy március végén a német és osztrák irodalmi-, illetve színházi élet számos kiemelkedő alakja – köztük a Nobel-díjas írónő, Elfriede Jelinek – gyújtó hangú kiáltványban tiltakozott a magyar demokrácia állapota miatt, és „Magyarország felszabadítására” szólított fel. A CÖF szerint az ország szuverenitásába való beavatkozás és a „társadalmi béke felbomlasztása” a bolsevizmusra emlékeztető eszközök, és „itt az ideje, hogy a külföldi sajtó is megtudja az igazságot Magyarországról, és a magyar kormányról", ezért véleményüket ezentúl a határon túl is meg akarják jeleníteni.

Igyekeztük megtudni Csizmadia Lászlótól, milyen formában képzeli el a külföldi sajtóban való megjelenést, és ennek mi köze van a nemrég toborzott ezer aktív önkénteshez, de ő a kuratórium döntéséig nem kívánt részleteket elárulni terveikről.