Szilvia
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

A rendőrség megtiltotta a motorosvonulást

2013.04.09. 17:13
Jogvédő szervezetek bírálták a rendőrség lépését. Szerintük a provokatív rendezvényre az lenne a megfelelő válasz, ha akkor avatkozna be a rendőrség, amikor a gyülekezés jogsértővé válik.
541919 507266722643760 70615159 n
Fotó: Nemzeti Érzelmű Motorosok / Facebook

A Magyar Helsinki Bizottság és Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet is beszámolt arról kedd délután, hogy tudomásuk szerint a rendőrség megtiltotta a Nemzeti Motorosok az Élet menete idejére tervezett, "Adj gázt!" elnevezésű demonstrációját. A rendőrségi határozat az uszító hangneméről ismert Kurucinfó oldalon jelent meg.

Megkeresésünkre a BRFK hétfő délután megerősítette, hogy megtiltották a Nemzeti
Érzelmű Motorosok Egyesülete által április 21-re bejelentett rendezvényt. Az indoklásra vonatkozó kérdésünkre nem kaptunk választ. A BRFK annyit közölt még, hogy az Egyesülettől ez idáig más napra bejelentett rendezvény iránti igény nem érkezett.

A TASZ arra hívta fel a figyelmet, hogy a betiltás utólag történt. Szerintük a rendőrségnek, ha már egyszer tudomásul vette, nincs törvényes lehetősége utólag betiltani a rendezvényt. "A miniszterelnöki ukázon alapuló utólagos tiltás azonban nemcsak törvénytelen, hanem a legkevésbé hatékony válasz is a provokációra" - fogalmaz a TASZ közleménye.

A Helsinki szerint is törvénysértő, hogy öt nappal a bejelentés után tiltotta meg a rendezvényt a rendőrség, holott erre csak 48 órája lenne. A Helsinki úgy tudja, a rendőrség a náci szervezkedést tiltó párizsi békeszerződésre hivatkozik. Szerintük viszont erre nem lehet hivatkozni ebben az ügyben, mivel a nemzetközi szerződés által lehetővé tett tiltási okokat a jogalkotó nem ültette át a magyar jogba.

Orbán Viktor Pintér Sándor belügyminisztert hétfőn arra utasította a parlamentben, hogy az Élet menete napján ne lehessen olyan típusú politikai természetű rendezvényeket tartani, amelyek sérthetik a felvonulók emberi méltóságát. "A miniszterelnök és a belügyminiszter ígérhet bármit, de egy jogállamban elfogadhatatlan, hogy a kormány ízlésétől függjön egy rendezvény megtartása" - írta erről a TASZ.

A civil szervezet szerinte a provokatív motoros felvonulásra a megfelelő válasz nem az utólagos, politikai utasításra megszületett tilalom lenne, hanem az, ha a rendezvény résztvevőivel szigorúan betartatja a rendőrség a törvényt. Emlékeztettek arra, hogy a gyülekezési jog gyakorlása nem valósíthat meg bűncselekményt és nem sértheti mások jogait és szabadságát.

"Törvénytelenné válik a rendezvény, ha annak célja egy sérülékeny kisebbség rákényszerítése arra, hogy az ellenük irányuló véleményt meghallgassák. Ennek megfelelően az antiszemita motorosok felvonulása egy működő zsinagóga környékén, és az ott tartózkodó állampolgárokkal szembeni megfélemlítő, kirekesztő, gyűlöletre uszító cselekmények megvalósítása is törvénytelenné tenné a rendezvényt" - érveltek. Szerintük a rendőrség felelőssége abban áll, hogy akkor lépjen fel határozottan, amikor egy rendezvény jogsértővé válik.

"A magyar jog szerint ha az antiszemita motorosok odamennek a megemlékezéshez és azt kegyeletsértő módon megzavarják, a gyülekezésüket fel kell oszlatni, de előre nem lehet megtiltani" - áll a Helsinki közleményében is.