Natália
1 °C
7 °C

Díjazzák a minőségi élelmiszereket

2013.04.09. 17:02

A Magyar Gasztronómiai Egyesület április 7-én tartotta éves találkozóját, melyen az egyesület alapítója, Molnár B. Tamás bejelentette: a német Feinheimisch („jó hazai") Egyesület és a francia Label Rouge mintájára itthon megalapítják az Aranyszalag Minőség tanúsítványt. A kezdeményezéssel azokat igyekeznek támogatni, akik „bele mernek fogni minőségi termékek előállításába″.

Molnár, aki a Gault&Millau étteremkalauz főszerkesztője, felkérte a Gault&Millau-szakácssapkás éttermek konyhafőnökeit, keressenek és ajánljanak olyan termékeket, amelyek tapasztalatuk szerint megbízhatóan kiválóak, és ezáltal érdemesek az Aranyszalag tanúsítványra.

Azt tűzte ki célul, hogy hiteles minőségtanúsítási rendszert alakítsanak ki Magyarországon. Sikerült megnyerni partnernek a NÉBIH-et is: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke hosszú távú együttműködést ajánlott az egyesületnek.

A Magyar Gasztronómiai Egyesület alapszabályzatban célul tűzte ki többek közt az ízlésformálást, értékes munkahelyek és vonzó életpályák teremtését, a régió vonzererejének növelését.

Érdekességképpen Molnár rossz példaként hozta fel a Nemzeti Könyvtár sorozatban megjelent Venesz József-szakácskönyvet. Szerinte Venesz munkája „álmagyaros, álnépies kliségyűjtemény „a konyhai középszerűség jelképe″, mely nagy részben okolható azért, hogy a magyar konyha eredeti sokszínűsége az ötvenes években feledésbe merült.

A Magyar Gasztronómiai Egyesület jelenlegi Aranyszalag-jelöltjei a következők:

  • a Zselicvad prémium jelzésű vadhúsai
  • a bajai Tetrabbit szabadtartású nyulai
  • a kisvárdai MasterGood szabadtartású csirkéje
  • Gódor András levegőn szárított mangalicasonkája
  • Rózsavölgyi Csokoládé (Venezuela Carenero)
  • Parajdi bányasó
  • a Kiss család bezdáni paprikája
  • a Brunner méhészet mézei
  • Balla Enikő és Molnár János kecskesajtjai

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?